Sivas'in Divrigi ilçesinde 8 asir önce insa edilen Divrigi Ulucami ve Darüssifasinda yarim kalan restorasyon çalismalarina yeniden baslanilacagi ögrenildi. Anadolu Selçuklularinin bitisik nizamda yapilan ve bir kadin ve bir erkek tarafindan insa ettirilen tek yapi olan ve UNESCO tarafindan Türkiye'de koruma altina alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Cami ve Darüssifasina süren restorasyon çalismalarina yüklenici firmanin çekilmesi sonucu 1.5 yildir ara verilmisti.
Restorasyon çalismasi için geçtigimiz aylarda yeniden ihaleye çikilirken ihaleyi alan firmaya yer tesliminin yapildigi duyuruldu. Restorasyon çalismalarinin 800 gün içerisinde tamamlanarak 800 günün bitiminde caminin ibadete açilmasi planlaniyor.
Divrigi Ulucami ve Darüssifasi essiz mimari özelliklerine ragmen bas mimarinin yaptigi tek eser olarak biliniyor. Bas mimar Mugis oglu Ahlatli Hürrem Sah'in öncesinde ve sonrasinda baska bir eseri bulunmuyor. Ilk tecrübede ortaya çikartilan ve aradan geçen 8 asra ragmen benzeri dahi yapilamayan caminin gizemi çözülemiyor. Eserin en dikkat çekici özelligi ise üzerinde bulunan 10 binden fazla motifin hiçbirinin digerine benzememesi ve hepsinin bilindik tekniklere aykiri olarak asimetrik olmasi. Yapinin bu özellikleri ile Dünyada ese benzeri bulunmuyor.
Sivas HABERI