Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Erbas, Yaygin Din Egitimi Baglaminda Okul Öncesi Dönem (4-6 Yas) Din ve Degerler Egitiminde Gelecek Perspektifi Çalistayi’nin açilisina katildi. Din Isleri Yüksek Kurulu Konferans Salonu’nda düzenlenen çalistayin açis konusmasini yapan Erbas, çalistayin hayirlara vesile olmasini dileyerek, “En hayirli projelerimizden birisi olan bu projemizi daha nitelikli nasil yapabiliriz, bunlarin müzakeresini yapmak üzere toplanmis bulunmamiz çok önemli” dedi. Egitimin küçük yaslarda basladigina dair Kur’an-i Kerim’de ve sünnette hükümlerin, delillerin ve tavsiyelerin olduguna dikkat çeken Erbas, sunlari söyledi:
“Lokman Suresi’nin ikinci sayfasinda egitimle birlikte çocuklarimiza nasil hitap edecegimizden basliyor. Zarif kibar ifadelerle ‘yavrucugum’ diyerek egitimde çocuklarimizin gönlüne, kalplerine nasil girecegimizden basliyor da metotla ilgili de bilgiler veriyor. Allah Resulü Efendimiz, ‘Çocuklariniz yedi yasina gelinceye kadar onlara temel dini bilgileri ögretiniz’ tavsiyesiyle yedi yasa vurgu yapiyor. Bütün egitim bilimcilerinin ittifakla kabul, tespit ettikleri yas da esasinda yedi yastir, yedi yas öncesi. Insanoglunun karakter olusumunun gerçeklestigi yaslar yedi yasa kadar olan yaslar. En verimli olan yaslar da 4, 5, 6 yaslar. Iste bizim de 4-6 yas dememizin sebebi bu.”
4-6 yas araliginda verilen egitimin önemini vurgulayan Erbas, “Ne kadar çocugumuza ulasabilirsek, bu milletin çocuklarina, bu milletin gelecegine o kadar çok hizmet etmis oluruz. Çünkü istikbalimiz, bu çocuklarimizi iyi yetistirmemizde“ diye konustu.
“Her asamasinda toplumumuzu din konusunda aydinlatmaliyiz”
Diyanet Isleri Baskanliginin toplumu din konusunda aydinlatma görevini her yasta insana ulasarak yapmaya devam ettigini söyleyen Erbas, “Her yasta çocuk, genç, yasli. Yediden yetmise derler ya, biz yediden önce de yetmisten sonra da diyoruz. Her asamasinda toplumumuzu din konusunda aydinlatmak zorundayiz. Bunu sizlerle yapacagiz” dedi.
4-6 yas egitimi verecek hocalarin Milli Egitim Bakanligindan sertifika almak zorunlulugu oldugunu hatirlatan Erbas, sunlari kaydetti:
“Onlar karakter olusum safhasinda olduklari için onlarin karakterlerinin Kur’an’a ve sünnete, milli manevi degerlerimize uygun bir sekilde sevgi, saygi, dürüstlük, merhamet, anne babaya sevgi, saygi, büyükleri saymak, küçükleri sevmek nedir; bunun bir hadis oldugunu çocuklara ögretmemiz lazim. 'Büyüklerine saygi göstermeyen, küçüklerine sevgi göstermeyen bizden degildir.' Bunun bir hadis oldugunu çocuklarimiza o yaslarda ögrettiginiz zaman onun karakter olusumunda büyüklerine karsi durusu, saygisi, küçüklerine karsi sevgisi daha da gelisecek.”
4-6 yas egitimi için yapilan materyal çalismalarinda kapsamli çalismalar yaptiklarini, alan uzmanlarindan faydalandiklarini anlatan Erbas, bugünkü yapilacak istisare toplantisinda da egitimin daha iyi nasil yapilacagi hususunun üzerinde durulacagini hatirlatarak, “Bugünkü istisare toplantisinda bugüne kadar ne yaptik, eksikliklerimiz nedir, daha iyi neler yapabiliriz, daha çok çocuga nasil ulasabiliriz, metodumuzda bir yanlislik var mi, o yanlislari nasil telafi, tashih edebiliriz, hem metotta hem davranislarimizda çocuklarimiza hocalarimizin yaklasimlari nasil olacak? ‘Kolaylastiriniz, zorlastirmayiniz. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.’ Bunu uygulayabiliyor muyuz?” ifadelerini kullandi.
Erbas, okul öncesinde çocuklari nitelikli bir sekilde yetistirmek için çok hassas olunmasi gerektigini, egitimcilerin hizmet içi egitimlerle gelistirilmesinin ve pedagojik egitimin önemini vurguladi. Diyanet Isleri Baskanligi olarak hem 4-6 yas hem diger egitimlerde çok hassas davrandiklarini söyleyen Erbas, “Biz tamamen egitim bilimleri çerçevesinde pedolojik formasyona uygun olarak çocuklarimizi nasil egitmeli, degerlerimizi nasil ögretmeliyiz, bunun gayreti içerisindeyiz. Kur’an’i tanisin, sevsin, Peygamber Efendimizi sevsin, dürüstlük nedir ögrensin. Yani zorlanmadan. Hep sevdireceksiniz, hep müjdeleyeceksiniz. Hocalarimiza, ögretmenlerimize, ögreticilerimize hizmet içi egitimlerimizde bu konuyu israrla anlatmaliyiz” seklinde konustu.
Egitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç’in selamlama konusmasi yaptigi açilis programina, Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Hilmi Karsli da katildi.