Tarih: 01.07.2021 16:01
Sel ve su baskinina dayanikli domates çesidi gelistiriliyor
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü tarafindan hastaliklara karsi dayanikli domates çesitlerinin sel ve su baskinina karsi dayanikliligini belirlemek için çalisma baslatildi. Enstitünün gen havuzundaki yerli ve milli 250 materyal üzerinde gerçeklestirilecek çalismalar 2 yil sürecek ve proje sonunda belirlenen su baskinlarina dayanikli yeni domates çesitleri tescile sunulacak.
Tarim ve Orman Bakanligi, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü'ne (TAGEM) bagli Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü'nde bakanlik destekli “Bazi domates hatlarinin uzun süreli su baskinlarina ve taban suyuna karsi tolerans düzeylerinin belirlenmesi” konulu proje için yetistirilen ve üzerlerinde çalisma yürütülecek yerli ve milli domateslerin ilk hasadi yapildi.
Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, proje kapsaminda AR-GE çalismasi yürüten mühendislerin, iklim degisikligi sonucunda meydana gelme sikligi artan ani sel baskinlarina dayaniklilik seviyelerini belirlemek üzere yerli ve milli 250 materyal üzerinde yaptigi çalismadan olumlu sonuçlar beklediklerini bildirdi.
Çalismalarda yerli ve milli 250 materyal kullaniliyor
Türkay, 'Enstitümüzün domates islah serasinda 250 farkli materyalimiz var, domates materyali. Bunlar enstitümüz tarafindan gelistirilen yerli ve milli materyalimiz. Bu materyalin üzerinde özellikle son yillarda küresel iklim degisikligi çerçevesinde domatesin üretim sezonunda gelen sel riskini azaltmak amaciyla bu çalismayi sürdürüyoruz. Çalismamizin sonunda sel afeti meydana geldiginde gelistirdigimiz çesit adaylarimiz bundan daha az etkilenecek' dedi.
Yerli ve milli domates materyaliyle gerçeklestirilen çalismanin olumlu sonuçlar beklediklerini de aktaran Türkay, 'Çalismanin sonunda olasi bir sel baskininda dikimi yapilan domates fideleri hasardan daha az etkilenecek, üreticilerimiz de afetten daha az etkilenmis olacak' diye konustu.
Proje yürütücüsü sebzecilik ve süs bitkileri bölümünde görevli ziraat mühendisi Mine Bulut ise, 'Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü tarafindan desteklenen projemiz kapsaminda sel ve su baskinlarina karsi toleransi yüksek çesit adaylarimiz belirlenmis olacaktir. Bunun neticesinde çiftçilerimizin maruz kalabilecegi sel gibi su baskini gibi dogal afetler neticesinde ürün kayiplari ve verim kayiplarinin engellenmesi hedeflenmektedir' seklinde konustu.
Enstitü serasinda çalismalar için yetistirilen 250 farkli bitkinin domateslerinin hasadi da yapildi.
Mersin HABERI
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —