Prof. Dr. Cemil Tascioglu Sehir Hastanesi’nde gerçeklestirilen operasyon sonrasi konusan Çocuk Kalp Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ali Riza Karaci, “Vefat eden çocugun kalp kapagini ben çikarmistim. Bu vakamiz hastanemizdeki ilk vakamizdi gayet de güzel geçti. Aile vefat eden çocuk için çok üzüldü ancak kendi çocuklari için de sevindiler. Vefat eden kisilerden diger insanlara faydasi olacak organlari alabilmemiz lazim” dedi.
Gaziantep’te yasayan genç kadin gebeliginin 6‘nci ayinda rutin ultrason kontrolünde bebeginin kalp gelisiminde anormallikler oldugunu ögrendi. Yapilan ayrintili degerlendirmelerde bebegin kalbinde deliklerin oldugu ve kalp kapakçiginin olusmadigi ortaya çikti. Bebegin hayati tehlikesinin oldugu ve dogum sonrasi acil ameliyat gerekecegi belirtilirken anne doguma kadar takibe alindi. Dogumun ardindan ambulans uçakla Istanbul’a nakledilen Ömer bebege ilk operasyon yapildi. Ardindan 4. ayda kalp odaciklari arasindaki delik kapatilirken, kalp kapakçigi yerine suni damar ve hayvansal kaynakli olusturulan bir kapakçigin yerlestirilmesiyle minik bebek ameliyat edildi. Zaman ilerledikçe 5 yasina gelen Ömer Yalçin’in kalp kapakçiginin yetersiz hale gelmesi nedeniyle kosular sonrasi erken yorulmaya, kalp çarpintilari yasamaya basladi ve yeniden ameliyat ihtiyaci dogdu.
14 yasinda bogularak hayatini kaybetti, 5 yasindaki Ömer’e hayata bagladi
Ömer’ için 14 yasinda bogulma nedeniyle hayatini kaybeden bir çocugun dokusunun uygun oldugu belirlendi. Prof. Dr. Cemil Tascioglu Sehir Hastanesi’nde Çocuk Kalp Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ali Riza Karaci ve ekibinin gerçeklestirdigi basarili operasyonla vefat eden çocuktan alinan doku Ömer’e yerlestirildi. Operasyon sehir hastanesinde ilk olma özelligini tasirken vefat eden çocuktan alinan doku, Ömer’de yeniden hayat buldu. Hastane ekibi de 3-9 Kasim Organ Bagisi Haftasi dolayisiyla organ bagisinin önemine dikkat çekti. Ameliyat sonrasi saglikla taburcu edilen Galatasarayli Ömer’e, hastane ekibi forma hediye etti. Ailesiyle Gaziantep’e dönen küçük Ömer formasiyla hastane ekibine fotografini göndererek tesekkür etmeyi de ihmal etmedi.
“Hastanemizdeki ilk vakamizdi, gayet güzel geçti”
Basariyla gerçeklesen ameliyat hakkinda bilgi veren Çocuk Kalp Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Ali Riza Karaci, “Bu hastamiz 6 ayilikken anne karninda tanisi konmustu. Ilk tanisinda kalp damarlarindaki kapaklarin bir tanesinin olmadigi süphesi vardi. Dogduktan sonra bu tani teyit edildi. Dogumun 3. günü hasta Gaziantep’ten bize getirildi. Burada yasamasini saglayacak geçici bir ameliyat yaptik. 4. ayda ise bu olmayan kapagin yerine suni bir kalp kapagi taktik. 4 yasina geldi su anda çocuk, ancak bu ikinci ameliyatta takmis oldugumuz kalp kapagi yetmedigi için bunu insan kaynakli bir damarla degistirdik. Su anda ameliyati gayet iyi geçti. 14 yasinda bogulma sonucu kaybedilen bir çocugun kalp kapagiydi, kapagi da kendim çikarmistim. Yeterli düzenlemeleri yaptiktan sonra, kalp kapagini kendi doku bankamizda isledik. Bu vakamiz hastanemizdeki ilk vakamizdi gayet de güzel geçti. Insallah bundan sonra bu tür vakalari daha sikça yapacagiz” dedi.
“Ailelerin izin vermesini istiyoruz”
Organ bagisinin önemine dikkat çeken ve vatandaslari organ bagisi konusunda hassas olmaya çagiran Prof. Dr. Karaci, “Öncelikle aile vefat eden çocuk için çok üzüldü, dua ettiler ancak kendi çocuklari için de sevindiler. Ömer taburcu oldugunda çok iyi sekilde çikti. Vefat eden kisilerden diger insanlara faydasi olacak organlari alabilmemiz lazim. Ancak hastanin kaybedildigi anda bunu aileye söylemek çok zor. Vefat eden hastalarin organlari diger hastalar için hayat vaat eden yapilar oldugu için bunlari lütfen diger hastalarin almalari, diger hastalarin kullanmalari için ailelerin izin vermesini istiyoruz. Bu önemli bir sey çünkü vefat eden kisinin organi bir baska kisi de yasamis oluyor. Gerçeklestirdigimiz operasyonlarla hastane olarak ülkemizde öncü merkezlerden biri olmayi hedeflerken bunu gerçeklestirecek teknolojik alt yapiya da sahip oldugumuzu ifade etmek istiyorum” diye konustu.
“Kendisine bir jest yaptik, Galatasaray formasi hediye ettik”
Ameliyat sonrasi minik Ömer’e forma hediye ettiklerini ifade eden Dr. Sedat Yildiz, “Asistan olarak ameliyatina katildim, süreç bizim için biraz zorlu oldu. Ameliyati güzel geçti, ilerleyen günlerde Ömer’in daha iyi oldugunu görünce daha çok mutlu olduk. Ömer ile iletisimimiz biraz ortak payda üzerinde kurgulandi. Galatasarayli oldugunu ögrendim, iletisimimiz daha da kuvvetlendi. Kendisine bir jest yaptik, Galatasaray formasi hediye ettik. Sagligi da yerinde oldugu sürece Ömer gibi vakalar alip sagligina kavusturmak adina güzel isler basaracagimizi, umut edecegimizi düsünüyorum” seklinde konustu.