Mevsim geçislerinde ve soguk havalarda tüketilmesi önerilen zencefil, genelde limon, zerdeçal, bal ve tarçin gibi malzemelerle karistirilarak tüketiliyor. Bunun yani sira kis çaylarinda da tercih edilen zencefil, düzenli kullanildiginda vücudun direncini arttiriyor. Özellikle sabahlari kalkmakta zorlananlara ve gündüz çok üsüyenlerin zencefil kullanmasi öneriliyor.
Toz, taze ve kuru baharat olmak üzere 3 sekilde tüketilen zencefilin faydalarindan bahseden aktarlar, “Zencefilin üst solunum yolu enfeksiyonunda faydali oldugu biliniyor. Mide bulantisi ve bogaz agrisi gibi birçok durumda etkili sonuçlar verdigi için ilaç kullanmak istemeyenler zencefil tüketiyor. Bunun yani sira metabolizmayi hizlandirdigi için kilo verme ve yag yakiminda da etkili. Toz zencefil zerdeçalla karistirildiktan sonra bal, karanfil ve tarçin eklenerek yenildiginde öksürük, bronsit, nefes darligi, farenjit, koah gibi hastaliklara da iyi gelir. Agizdan giren mikrobu kirar. Grip, nezle olmayi engeller. Vücut direncini arttirdigi için kisin vücudu isitir. Sicaklik verir” ifadelerini kullandi.
Kis mevsimine geçis aylarinda insanlarin sert hava degisiminden etkilendigini kaydeden aktarlar, vatandaslarin aktarlara ilgisinin arttigini, alternatif tipin ön plana çiktigini ve bu dönemde vatandaslarin genellikle ihlamur, kis çayi, tarçin ve zencefil gibi ürünler aldigini ifade ederek, “Insanlarda yanlis bilinen bir algi var. Genellikle kis çayinin grip olduktan sonra içildigi düsünülür ama tam tersi. Kis çayi vücudun bagisikligini ve direncini kuvvetlendirmek için tüketilmesi gereken bir içecektir” dedi.