Tarih: 04.11.2021 10:31
Türk Bilim Adamlari Kesfetti: Dünya Literatürüne Girdi
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coskun ve ögrencisi Dr. Sevgi Kus ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çinar tarafindan, ülkemizin Kara deniz ve Marmara Denizi kiyilarinda dagilim gösteren Nephtyidae (Annelida) familyasi üyeleriyle ilgili kapsamli bir çalisma gerçeklestirdi. Çalisma sonucunda saptanan 6 poliket türünden iki tanesi bilim dünyasi için ilk kez adlandirilip tanimlandi. Türlerden birisi tip lokalitesi olan “Sinop” sehrine atfen Nephtys sinopensis, digeri ise Türkiye’ye atfen inermonephtys turcica olarak isimlendirildi.Çalismayla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Güley Kurt Coskun, “Bizim bu yaptigimiz çalisma poliket türlerinin taksonomisiyle ilgiliydi. Çalisma doktora ögrencim Sevgi Kus’un tez çalismasi kapsaminda toplanan örneklerden gerçeklesti. Bilim dünyasi için 2 yeni tür tanimladik. Bunlardan bir tanesi nephtys sinopensis, digeri inermonephtys turcica olarak tarafimizca adlandirildi” dedi.
Poliket türlerinin genel özelliklerinden söz Doç. Dr. Kurt Coskun, “Poliketler denizlerde yasayan, tatli sularda da temsilcileri olan ama yogun olarak denizlerde dagilim gösteren deniz tabaninda yasayan omurgasiz canlilar. Bunlar deniz tabaninda en sig bölgelerden, derin deniz çukurlarina kadar olan bölgelerde dagilim gösteriyorlar. Çok çesitli bir yasam döngüsüne, yasam stratejisine sahipler. O kadar çok türe sahip olmalari poliketleri bizim de degisik alanlarda degerlendirmemizi sagliyor. Bunlara örnek verecek olursak kirlilik izleme çalismalarinda poliketleri indikatör türü olarak kullaniyoruz. Onun disinda poliketler yine akua kültürde canli yem olarak kullaniliyor. Olta balikçiliginda balik yemi olarak kullanilan türleri de var” diye konustu.
300 istasyondan gelen örnekler incelendi
Genis kapsamli bir ise imza attiklarini belirten Dr. Sevgi Kus ise, “Bu aslinda benim doktora tezimin küçük bir parçasi. Benim doktora tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin bütün kiyilarindan 300 istasyonu içeren oldukça kapsamli bir çalisma oldu. Bu materyalleri de Marmara’da TÜBITAK 1001 çalismasi, diger denizlerde de yapilan TÜBITAK çalismalari ve en büyük kismini da Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin ‘Denizlerde Bütünlesik Kirlilik Izleme’ projeleri kapsaminda alinan materyallerden elde ettik. Bu vesileyle de ilgili kurumlara çok tesekkür ediyorum. Küçük bir parçasini sadece Marmara ve Karadeniz’i içeren bir çalisma yaptik. Burada tanimladigimiz birçok farkli tür de vardi ancak bunlar daha önce bilinen türler. Bunlarin içinde Marmara için yeni bir kayit vardi. Nephtys sinopensis ve inermonephtys turcica ise bilim dünyasi için yeni tanimlandi” seklinde konustu.
Sinop ve Türk’ün adini duyurdu
Yapilan kesiflerin Türkiye’nin biyoçesitliligine katki sagladigini belirten Dr. Kus, “Nephtys sinopensis tip lokalitesi Kara deniz oldugu için ismini Sinop’tan aliyor. Birazda burada yasadigim, egitimimi burada aldigim için böyle bir isim vermek istedik. Diger inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dagilimi olan bir tür. Onun ismi de Türk isminden geliyor. Yeni bir tür bulmak bizim çalismalarimizda olukça degerli bir sey. Bunlardan biri olmak beni de çok mutlu etti. Çalismalara yine devam edecegiz. Türkiye’nin biyoçesitliligine oldukça katki yapacagimizi düsünüyorum” ifadelerini kullandi.
Yapilan çalisma ve kesifler hazirlanan makale ile hayvan taksonomisi alanindaki saygin uluslararasi dergilerden Zootaxa'da yayimlandi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —