Vakiftan yapilan açiklamada, bilim insanlarinin Kovid-19'un etkilerine dair çesitli arastirmalar sonrasi yeni bilgiler paylastigi hatirlatildi.
Johns Hopkins Üniversitesi nefroloji uzmanlarina göre, yüksek tansiyon ve diyabet dahil kronik hastaliklara sahip olan, agir Kovid-19 geçiren birçok hastada böbrek hasari görülme sikliginin artigi aktarildi.
Uluslararasi Nefroloji Dernegince Kovid-19'un böbreklere uzun dönem etkisinin henüz bilinemedigine ve yeterli sayida bilimsel arastirma olmamakla birlikte hastaligi agir biçimde geçirenlerin yüzde 25-50'sinde böbrek anormallikleri görüldügüne isaret edilen açiklamada, su bilgilere yer verildi:
'Idrarlarinda daha fazla protein ve kirmizi kan hücresi bulunmasi ve yaklasik yüzde 15'inde süzme islevinde azalma da söz konusu. Bu sorunun nedenine iliskin çesitli teoriler bulunmaktadir. Hastalarda bu tür ciddi infeksiyonlarda görülen geçici akut böbrek hasari saptanabilir. Kovid-19 tedavisinin seyrinde, infeksiyonun kendisinin etkisi, tedavide kullanilan ilaçlarin (birçok ilacin bir arada kullanilmasi) böbrege etkisi, yetersiz sivi tüketiminin böbrege etkisi bulunuyor. Genelde 60 yas üstü hastalar yogun bakim ünitelerine yatirilmaktadir ve bunlarin da birçogunda böbrek fonksiyonunu etkileyen yüksek tansiyon, seker hastaligi ve koroner arter hastaligi gibi hastaliklarin bulunmasi nedeniyle böbrekte geçici hasar olusabilir. Su anda geçici böbrek hasari oldugunu saptadigimiz hastalarda Kovid'e bagli düzenli devamli hemodiyaliz vakasi bildirilmedi. 'Kovid'i ciddi geçirenlerin böbreklerinde kalici hasar var mi?' sorusuna cevap vermek için çok erken.'
'Böbrek sorunu yasamayanlar da korono virüs sonrasi risk altinda'
Türk Böbrek Vakfi Baskani Timur Erk, kisilerin kendisinin yani sira toplumun tamami için hareket etmesi gerektiginin altini çizerek, su uyarilarda bulundu:
'Bireysel önlemlere ne kadar iyi riayet edersek o kadar kendimizi ve toplumumuzu koruyabiliriz. Öncelikli çagrim böbrek hastalarina; öncelikle kendinize ve ardindan yakin çevrenize gerekli tüm tedbirleri aldirin ve doktorlariniz söylemleri disina çikmayin. Ikinci çagrim ise herhangi bir böbrek sorunu yasamayanlara; maalesef kesinligi kanitlamamis olsa da klinik tablolar böbrek sorunu yasamayanlarin da korono virüs sonrasi risk altinda oldugu yönünde. Bu sebeple tani almis ve tedavi görmüs kimselerin gerekli kontrolleri yaptirmakta gecikmemeleri son derece önemlidir.'
Bayburt HABERI