Silifke ilçesine bagli Keben köyünde hemen hemen her bahçede yetistirilen Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan 33N16 olarak tescillenmis narda hasat basladi. Ortalama 1 ile 1,5 kilogram agirliginda olan ve büyüklügü ile dikkatleri çeken Keben narinin farkli ve tatli aromasi ile de bilenlerin vazgeçemedigi ürün arasinda yer aliyor. Bahçelerden tek tek toplanan narlarin büyük bir bölümü sofralik olarak satiliyor. Dedelerinden kalma 40 yillik agaçlarin bulundugu bahçede baba Mehmet Rasit ile oglu Alpay Yalçin da aile bireylerinin katilimi ile hasatlarini yapiyor. Toplanarak büyüklügüne göre ayrilan narlar daha sonra müsterilere sunulmak üzere pazara gönderiliyor.
Silifke'nin Keben köyünde çiftçilikle ugrastiklarini belirten Alpay Yalçin, 'Burada Keben nari hasadimizi yapiyoruz. Bunlarin agirligi 1 ile 2 kilogram arasinda. Su ana kadar 2 kilograma ulasan narlarimiz oldu. Su anda elimde gördügünüz nar ise 1,5 kilogram civarinda. Bunlarin satisini yapmak için hasadini yaptik. Güzel bir çesittir, tadi hostur, herkese tavsiye ediyoruz' dedi.
Tatli mayhos bir tadi oldugunu animsatan Yalçin, 'Bu bahçe dedemizden kalmadir. O zamandan beri hasat edip satiyoruz. Aromasi çok iyidir. Alip tadanlar çok memnun kalirlar. Herkese faydalanmasi için tavsiye ediyorum. Narin kilogram fiyati ise 7 ile 10 lira arasinda degisiyor' ifadelerini kullandi.
Narin büyüklügünü görenlerin sasirdigina dikkat çeken ve ‘Bu kadar büyük nar mi olur” diyenlerin oldugunu aktaran Yalçin, bunda bölgedeki mikro klima ikliminin etkili oldugunu kaydetti.
Bilenler hediyelik olarak siparis veriyor
70 yasinda oldugunu ve 50 yilinin bahçede narla ugrasmakla geçtigini anlatan memur emeklisi baba Mehmet Rasit Yalçin da, 'Bizim narlarimiz tamamen dogal. Hiçbir katki maddesi zirai ilaç yok. Verdigimiz dogal gübredir. En sevdigi gübre de esek gübresidir. Saman durumunda oldugundan rutubeti salmiyor agacin dibini nemli tutuyor. Topraktan mi bilmiyoruz bu narin ayri bir aromasi ve lezzeti var. Köy içinde yetisen narlar ise bu mevkidekinden biraz daha kaliteli. Ayni cins nar, köy içindekinin aromasi bundan daha güzel' seklinde konustu.
Narin hiçbir seyini israf etmediklerini belirten Yalçin, 'Pazara gidecek olani pazarlariz, gitmeyeni eksi olarak degerlendiririz. Eksiden çikan çekirdeklerini hayvanlar yem olarak kullaniriz, kabuklarini ise yakacak yapariz. Narin hiçbir seyini zayi etmiyoruz. Ama pazarlamanin disinda eziyeti çok. Eksisini yapmak zor' diye konustu.
Daha çok Mersin ve Adana çevresinde bilinerek tüketildigini aktaran Yalçin, bilenlerin hediye olarak Ankara, Istanbul ve Izmir basta olmak üzere birçok ilden siparis verdigini sözlerine ekledi.