Tarih: 01.11.2021 10:20
Hasatta Son Günler, Tarlada 2 Markette 5 Lira
Patates üretiminde önde gelen illerden biri olan Sivas’ta hasadin son günleri yasaniyor. Yildizeli ilçesinde bulunan Mumcu Çiftligi köyünde üreticiler soguk havaya ragmen hasadi sürdürüyor. Traktör yardimiyla toprak üstüne çikarilan patatesler isçiler tarafindan kovalarla toplanilarak çuvallara dolduruluyor. Gübre ve mazot konusunda desteklerin arttirilmasini isteyen çiftçiler patatesin tarla fiyatlarinin az oldugunu düsünüyor. Tarlada ki fiyatlarin markette ki fiyatlara oranla çok düsük oldugunu söyleyen üreticiler, emeklerinin karsiligini alamadiklarini söyledi. Tarlada 2 lira olan patatesler, marketlerde 5 liradan satisa sunuluyor.
Kuraklik etkiledi
Çiftçi Mustafa Çamci, patates hasadinin son demlerinin yasandigini belirterek, “Su anda patates hasadi gerçeklestiriyoruz burada. Sivas bölgesi olarak patatesin son demleri diyebiliriz. Bu yilda satislarimiz tarla bazinda olmadi. Fiyat olarak çok cüzi miktarlar 2-2,5 lira gibi bir fiyat söyleniyor, buda bizim gerçek manada maliyetimiz dahi degil. Suan çiftçi olarak mazot fiyatiydi, gübre fiyatiydi inanin ki içinden çikamiyoruz. 3 günlük bir hasat süremiz olacak 30 isçi çalistiriyoruz suan 60 dönüm civarinda yerimiz var. Bizim burada kurakliktan dolayi sikintilarimiz oldu. Rekolte kaybimiz illaki oldu, kurakliktan dolayi biraz mevsimsel sikintilar çektik” dedi.
Tarlada 2 markette 5 lira
Çiftçi Çamci, tarladan tezgaha gidene kadar fiyatlarin çok fark ettigini söyleyerek, “Bu üretimin zahmet olarak sikintisini biz çekiyoruz. Su an pandemi dönemi de sikintili geçiyor. Bu dönemde biz tarlamiza gelip bu süreci sikintili bir sekilde atlattik fakat nasil oluyorsa bu bizde degerli olacagi yerde gidiyorsun markette kendi sattiginin üzerinde bir fiyat görüyorsun sok oluyorsun. Tarlada 2-2,5 liradan giden patates tezgahta görüyorsun 4-5 lira. Bizden çiktiktan sonra ne degisiyor onun orasini bilmiyorum. Bahar ayindan tut hasat zamanina kadar biz bu tarlanin gerçek manada yaninda yatiyoruz diyebiliriz. Fakat sonrasinda bir rekolte kaybi oluyor hem mevsimsel hem de fiyat olarak çiftçi de isin içinden çikamiyor” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —