Tarih: 28.10.2021 14:29
Bebegini Emzirmeyen Kadinlarda Meme Kanseri Riski Artiyor
Özel Ata Saglik Hastanesi, meme kanseri farkindalik ayi nedeniyle Türkiye Emekli Astsubaylar Dernegi Bayrakli Subesinde bir seminer düzenledi. Dernek üyelerinin eslerinin katildigi toplantida konusan Op. Dr. Serhat Buldur, meme kanseri riski ve meme kanseri tanisi konulari hakkinda bilgilendirme yapti. Buldur, “Hiç evlenmeyen ve çocuk dogurmayan kisiler oluyor. Artik kadinlar hayatta çok çalistiklari için çok fazla çocuk yapmiyor, yapsa bile çocugunu emziremiyor. Böylelikle bu kadinlarin sürekli hormona maruziyeti oluyor. Bu yüzden kadinlarin meme kanserine yakalanma riski de artiyor” diye konustu.
“Genetik ve hormon maruziyeti”
Meme kanseri olusumunda ‘genetik’ ve ‘hormon maruziyeti’ olmak üzere iki etken oldugunun altini çizen Dr. Buldur, “Bu etkenlerden birincisi genetik altyapinizdir. Bunu degistirme sansiniz yok. Özellikle birinci derece yakinlarinizda sizin meme kanserine yakalanma riskiniz iki kat artar. Bu yakinlarinizdan iki tanesinde hastalik varsa risk üç kat artar. Böyle bir riskiniz varsa daha dikkatli olmali, tarama programlari için KETEM veya en yakin saglik merkezine basvurmaniz gerekir. Meme kanserine yakalanma riski açisindan ikinci en önemli konu kadinlik hormonlarina, yani sizin östrojene maruz kalma durumunuzdur. Bir kadin adet gördügü müddetçe sürekli hormonal döngü içerisinde olur. Hormonlarin bir kismi zamanla azaliyor. Ne kadar erken menstruasyona baslarsaniz ve ne kadar çok erken menopoza girerseniz bu süreniz uzayacaktir” dedi.
“Dusta kendi kendinizi muayene edin”
Meme kanserinin bir ileri yas kanseri oldugunun altini çizen Dr. Buldur, “Biz meme kanseri taramalarina 40 yasinda basliyoruz. Çünkü yapilan bilimsel çalismalarda 40 yasindan sonra yapilan taramalar sayesinde kansere yakalanma ihtimalinin yüksek oldugu ve hastaligi önleme sansimizin daha yüksek oldugu saptanmis. Bu yüzden sizler 40 yasinda tarama programina giriyorsunuz. Tabii bu ailesinde erken yasta kanser olan kisiler tarama programina daha erken aliniyorlar. Peki biz tarama kapsaminda neler yapiyoruz? Burada sizin üstünüze düsen sorumluluklar var.
Öte yandan, hastaneye geldiginizde bizim yaptigimiz testler ve yaptigimiz seyler var. Sizlerin aylik kendinizin elle meme muayenesini yapmaniz gerekiyor. Bu çok basit bir islem. Dusa girdiginizde ayda bir defa meme dokusunu masaj yapar gibi distan merkeze olacak sekilde ovalayarak gezdirmeniz gerekiyor. Eger elinize bir sertlik veya bir kitle geldiginde ya da meme ucunda bir akinti, kizariklik veya çekinti varsa en yakin doktora basvurmaniz gerekiyor” bilgisini verdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —