Balikesir'in Bandirma ilçesinde bulunan ve Anadolu'da hüküm sürmüs birçok medeniyetten izlere ev sahipligi yapan Daskyleion Antik Kenti'nin tarihi destek duvarlari gün isigina çikarilarak kazi envanterine kazandiriliyor.
Geçmisi milattan önce 3000'li yillara dayanan Ergili Mahallesi'ndeki antik kentte 1954'te baslatilan kazilar, Prof. Dr. Kaan Iren baskanliginda devam ediyor.
Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Iren, AA muhabirine, bu yil 9 Temmuz'da basladiklari kazilari 3 ay sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.
Kazida, kendi üniversitesinin yani sira Istanbul Üniversitesi akademisyen ve ögrencilerinden olusan 17 kisilik ekibin de görev aldigini belirten Iren, 'Öncelikle bölge turizmine katkida bulunmak için kentin görselligini artirmayi amaçliyoruz. Bu dogrultuda, terminolojide 'glacis' adi verilen yüksek bir destek duvarini ortaya çikarmaya çabaliyoruz.' dedi.
Iren, daha önce yaptiklari sondajlarda bu duvarin 9 metre kadar asagiya kadar indigini belirlediklerini aktardi.
'Bu duvari milattan önce 9 veya 8. yüzyil olarak tarihlendirebiliriz'
Topragin derinliklerindeki son tasi görebilmek için duvari açarak görsel ve anitsal yönünü ortaya çikarmak istediklerini dile getiren Iren, su bilgileri paylasti:
'Su anda 3,5 metreye yakin bir yüksekligini ortaya çikardik. Asagiya dogru 4-5 metre daha devam edecegini tahmin ediyoruz. Bu duvari milattan önce 9 veya 8. yüzyil olarak tarihlendirebiliriz. Hemen üzerinde düzgün rektagonal taslardan yapilmis, milattan önce 4'üncü yüzyila tarihlenen anitsal bir mimari yapi var. Bu mimari yapi da podyumlu bir mezar olabilir veya fonksiyonunu henüz tayin edemedigimiz baska anitsal bir yapinin geri kalan kismi olabilir.'
Iren, tabaka kazilari ve küçük buluntular vasitasiyla tarihlendirebildikleri surlarin yapilis teknigi ve islevlerine, sonraki yillarda yapacaklari detayli incelemeler sonrasinda karar vereceklerini bildirdi.