TBMM Baskanligindan yapilan açiklamada, bazi basin yayin organlarinda, milletvekilleri tarafindan “ Türkiye Gençlik Vakfi (TÜGVA)” hakkinda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baskanligi’na sunulan sorularin isleme alinmayip iade edildigi yönünde haberler yayinlanmasi üzerine açiklamaya gerek duyuldugu vurgulanarak su ifadelere yer verildi:
'Milletvekilleri tarafindan TBMM Baskanligi’na sunulan yazili soru önergeleri ve Meclis arastirmasi önergeleri, Anayasa ve Içtüzük hükümlerine uygunluk bakimindan TBMM Baskanligi’nca incelenmekte ve yapilan degerlendirme sonucunda isleme alinarak gelen kâgitlar listesinde yayimlanmakta veya sahibine iade edilmektedir.
Bu kapsamda söz konusu haberlerde bahsi geçen soru önergesinde yer verilen üç soru, iade yazisinda da açikça belirtildigi üzere, TBMM Içtüzügü’nün 96’nci maddesinde yer alan “Yazili soru kisisel görüs ileri sürülmeksizin ... cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaskani yardimcilari ve bakanlara yazili olarak soru sormalarindan ibarettir” kurali ile 97’nci maddesinde yer alan “Asagidaki sorular Baskanlikça kabul edilmez: b) Tek amaci istisare saglamaktan ibaret konular” hükmüne aykirilik tasidiklari için iade islemine konu edilmistir. Bununla birlikte ayni soru önergesi içeriginde yer alan, ayni konu hakkindaki diger sorular Içtüzük hükümlerine aykirilik tasimamalari sebebiyle iade kapsamina alinmamistir.
TBMM Baskanligi’na sunulan Meclis arastirmasi önergeleri ile soru önergelerinin iade kapsamina alinip alinmamasina önergelerin konularina göre degil, önerge metinlerinin Anayasa ve TBMM Içtüzügü’ne uygunlugu bakimindan yapilan degerlendirmeye göre karar verilmektedir. TÜGVA hakkindaki iddialarla ilgili olarak verilen 100’den fazla Meclis arastirmasi önergesi ile yazili soru önergesi, Anayasa ve Içtüzük hükümlerine herhangi bir aykirilik tasimadiklari için isleme alinmistir. Bu durum, yani ayni konuda çok sayidaki önergenin daha önce isleme alinmis olmasi ve yine ayni soru önergesi metninde yer verilen, tamami ayni konu hakkindaki çok sayida sorudan sadece bazilari hakkinda iade islemi gerçeklestirilmesi, önergelerin konularina göre degerlendirilmedigini ispat etmektedir.
TBMM Içtüzügü hükümleri, TBMM’nin çalisma usul ve esaslari ile ilgili olarak herkesi, bu kapsamda milletvekillerini ve TBMM Baskani’ni da baglayan hukuk kurallaridir. Bir yazili soru önergesinin konusunun ya da önerge sahibi milletvekili açisindan tasidigi önemin, söz konusu önerge hakkinda Içtüzük hükümlerinin uygulanmama gerekçesi olamayacagi izahtan varestedir.'