Pandemi gibi önceden öngörülemeyen krizlere karsin önlem almayan ve bu dogrultuda senaryolar olusturmayan sirketlerin zor durumda kaldiklari ortaya kondu. Yerel veya global ölçekli sirket yapilarinin risk analizleri, acil durum planlari, olasi kriz senaryolarina az hazirlikli veya hazirliksiz olarak yakalanmalariyla olusan olumsuz ekonomik sorunlar, tüm is yasamini etkilerken, tahmin edilemeyen bir gerçekligi deneyimlemenin de önünü açarak degisen kosullara uyum göstermek için bir dizi önlemin gerekliliginin oldugunu da gözler önüne serdi.
Bireysel ve toplumsal olarak “pandemi” gibi küresel sorunlar karsisinda bir nevi çaresiz kalan ve etkilenen sektörlerin basinda eglence, hazir giyim ile havacilik sektörleri gelirken, çevrimiçi hizmet sunan bazi sektörlerin esi görülmemis büyüme oranlarini yakalamayi basardiklari da ortaya çikti. Özellikle çevrimiçi iletisim araçlarini servis olarak sunan sirketlerin önümüzdeki 3-5 yilda ulasilacagi tahmin edilen is hacmine su an itibariyle ulastigi gözlenirken, diger bazi sektörlerin ise krize hazirliksiz yakalanmalari nedeniyle toparlanmalarinin zaman alacak bir süreci dogurdugu da ortada.
Türkiye’de ve dünyada verdigi yenilikçi hizmetlerle öne çikan dijital deneyim tasarim stüdyosu SHERPA’nin Is Gelistirme Müdürü Oguz Tan, degisen ekonomik iklimin bireylerin öncelikleri üzerinde söz sahibi oldugu, degisen önceliklere bagli olarak ihtiyaçlarin yeniden tanimlandigini ve bu dönüsüm sürecinde tüm davranis biçimlerinin evrimlestigi bir döneme taniklik edildigini belirterek “Pandemi sartlari ile birlikte zamanini agirlikli olarak, fiziksel temastan uzak biçimde, dört duvar arasinda geçiren; davranislarini kisitlamalarin beraberinde getirdigi yeni fiziksel sinirlar içinde yeniden tanimlamak zorunda kalan kullanici kitleleri, pandemi öncesi döneme kiyasla oldukça farkli dijital beklentilere ve ihtiyaçlara sahipler. Pandeminin ilk günlerinden bu yana bazi sektörler, yeni sartlar karsisinda neredeyse is yapamaz duruma gelmisken, pandeminin dönüstürdügü davranislar ile belli sektörlerin pandemi öncesine göre daha genis kullanici kitlelerine hizmet verdigi, is hacimlerinin eksponansiyel olarak büyüdügü alisik olunmayan bir portre ile karsi karsiyayiz.” dedi.
Yeni Trendler Yön Belirleyecek
Tan, gerçeklesecegi tahmin edilen dönüsümlerin gerçeklesme sürelerinin kisaldigi, ihtiyaçlarin süphelere baskin geldigi bir dönemden geçildigini de belirterek sunlari söyledi; “Dijital ürün ve servisleri 'yeni' ihtiyaçlara uygun sekilde güncelleyebilmek için es zamanli ve çok boyutlu kesif ve desifre süreçleri yürütmek sart. Bunu gerçeklestirmenin yolu arabirimdeki kullanici etkilesimini analiz etmekten, servis tasarimini mercek altina almaktan, yer alinan pazardaki rekabet ile kullanici davranislarina yön veren trend’leri sürekli göz önünde tutmaktan geçiyor. Ürün, servis ve dikey; her bir baslik altinda kullanicilari anlamak, dogru sorulari sormak ve davranis analizini sürekli kilmak sark. Bu sekilde gelisim alanlarini tespit ederek farkli ihtiyaçlara ve önceliklere sahip kullanicilari, ziyaretçiden sadik bir müsteriye çevirmek mümkün. Müsterilerin bir marka ile iliskisinin, kesif anindan iliskinin sonuna, tamamina dair gözlem yapmak ve pandemi sonrasi farklilasan davranis biçimlerini dogru teknikleri kullanarak tespit etmek hayati bir önem kazanmis durumda. Kesif ve desifre süreçlerini sistematik bir sekilde yürütüp kullanici içgörüleri ve beklentilerini belirledikten sonra da sira tespitleri çözüme çevirmeye geliyor. Bu asamada can alici olan nokta ise tespitlerle çözümler arasinda geçen süreyi optimum seviyede tutacak, hiz ugruna derinlikten, derinlik ugruna hizdan feragat etmenin önüne geçecek üretim döngüleri yaratmak.”
SHERPA Is Gelistirme Müdür Oguz Tan, pandemi ile birlikte hayatimiza giren aliskanliklarla beraber web sitelerden mobil uygulamalara, dijital ürünler açisindan deneyim ekseninde degisen iki temel konu öne çiktigini da kaydederek “En güncel soru su: “Degisenler ile çözümler” arasindaki iliskinin formülü ne? Kullanici açisindan “degisenler”i, yani davranis farkliliklarini, firsata çevirmek için yapilmasi gerekenleri önce tanimlamak, yapilmasi gerekenleri formülize etmek gerekiyor. Degisenleri anlamak, anlamlandirmak ve kullanici ihtiyaçlarina karsilik gelen çözümleri tasarlayabilmek; bugünün dünyasinda daha iyi deneyim sunmak bu döngüyü ne kadar hizli çalistirabildiginize bagli.” diye konustu.