Tarih: 22.10.2021 09:54
Dünyanin Gözü Insansiz Deniz Araci ULAQ-SIDA’da
Ispanya, Italya ve Yunanistan’dan Belçika, Romanya ve Pakistan, Almanya, Azerbaycan, Banglades, Irak, Kore Cumhuriyeti, Libya, Tanzanya, Umman, Bulgaristan ve Pakistan’dan subaylar, Nara Kalesi’nde Nusret 2021 Davet Tatbikati bünyesinde hazirlanan silah ve savunma sistemleri sergisine katildi. Hazirlanan sergide yerli ve millî imkanlar ile Ares Shipyard ve Meteksan Savunma tarafindan ortaklasa gelistirilen Türkiye’nin ilk muharip insansiz deniz araci ULAQ SIDA büyük ilgi gördü. 400 kilometre menzile sahip muharip silahli insansiz deniz araci, deniz üzerinde 65 kilometre hiza çikabiliyor. Ayrica bu silahli insansiz deniz Araci (SIDA) yerli ve millî mühimmatlari da basarili bir sekilde kullanabiliyor.
Deniz Kuvvetleri bünyesinde birçok görevi yapabilecek donanima sahip ULAQ SIDA hakkinda bilgi veren Meteksan Savunma Is Gelistirme Yöneticisi Aykut Kertmen, “Bugün burada Nusret Davet Tatbikati kapsaminda ULAQ sistemimizi tanitiyoruz. ULAQ sistemimizi Ares Tersanesi ile Meteksan Savunmanin is ortakligi kapsaminda gerçeklestirdik. Ülkemizin ilk silahsiz insansiz deniz aracidir. Hem sahilden, hem ana bir gemi üzerinden buradan kullanilabiliyor. 27 Mayis 2021 tarihinde ilk defa Deniz Kurdu Tatbikatinda ilk atisimizi yaptik. Roketsan’in yerli olarak gelistirmis oldugu lazer güdümlü L-Umtas mermisini attik ve tam isabet olarak vurus gerçeklestirdik. Akabinde yine Roketsan’in yerli olarak gelistirdigi Atmaca güdümlü mermisi atisinda da hem saha kontrol görevini insansiz olarak icra etti, hem de yakin mesafeden atislari canli olarak üzerinde bulundurdu. Bizim firmamiz tarafindan gelistirilmis olan C-Bant Veri Bag sistemi ile gerçeklestirmis oldu” dedi.
ULAQ SIDA’nin daha gelismis versiyonlarinin da çalismalarinin devam ettigini ifade eden Meteksan Savunma Is Gelistirme Yöneticisi Kertmen, “Savunma Sanayi Baskanligi ile ULAQ’in deniz kuvvetlerimize düsük miktardaki seri üretimine basliyoruz. Bu kapsamda Kasim ayi içinde sözlesme görüsmelerimizi tamamlamayi umut ediyoruz. Akabinde de 1 yil içinde Deniz Kuvvetlerimize bu sistemimizi teslim etmis olacagiz. Savunma Baskanligi ile yapilacak bu sözlesme kapsaminda Deniz Kuvvetlerimize ilk prototipin daha gelismis versiyonunu teslim etmeyi hedefliyoruz. Bu sistemimiz su anki mevcut prototip ULAQ’a göre iki kat daha faydali yük tasiyor olacak. Yine 2 kat daha seyir sahasina erismis olacagiz. Sistemimiz bir yandan Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde gelistirilirken, bir yandan da yabanci birçok bahriyelilerin görüsmelerimiz yogun sekilde devam ediyor. Bu sistem dünya üzerinde de silahli olarak ilk defa gelistirdigi için çok farkli dünya bahriyelilerinden de istekler, farkli talepler geliyor” dedi.
SIDA’nin su üstü, hava savunma, mayin karsi tedbirleri ve deniz alti operasyonlarinda kullanilabilecegini ifade eden Aykut Kertmen, “ULAQ deniz kuvvetlerimizin hali hazirda insanli ve çok degerli su üstü platformlarinin da gerçeklestirecegi birçok göreve talip durumda. Bunlardan birkaçini saymak gerekirse su üstü harbi, hava savunma harbi, mayin karsi tedbirleri, deniz alti harbi kapsaminda da birçok görevi gerçeklestirecek sekilde tasarlanmaktadir” diye konustu.ULAQ SIDA için gelistirme çalismalarinin araliksiz devam ettigini ifade eden Kertmen, “ULAQ’in su anki versiyonu 400 kilometre deniz sigasina sahip. Ama yeni versiyonda bunu 2 katina çikarmayi hedefliyoruz. Mevcut seyir sigasi ile de göreve göre degismis farkli konfigürasyonlarda ama çok uzun süre görev yapacak sekilde tasarlandi” seklinde konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —