Tarih: 20.10.2021 10:24
6 Yeni Muz Çesidi Gelistirildi
Tarim ve Orman Bakanligi Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügüne (TAGEM) bagli Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünün 2006 yilindan bu yana yürüttügü muz islah çalismalari araliksiz sürüyor. Bu kapsamda daha önce bir muz çesidin tescilini alip çiftçilerle bulusmasini saglayan enstitüde simdi de 2’si açikta, 4’ü ise örtü altinda yetistirilecek muz çesidi gelistirildi. Gelistirilen 6 çesit için tescil basvurusunda bulunuldugu bildirildi. Tescil basvurusunda bulunulan yeni türlerden özellikle bodur muzun domates veya biber seralarinda da ekiminin yapilabilecegi, ayrica sik dikime olanak saglamasi ve tarak sayisi nedeniyle çiftçiye yaklasik yüzde 30 daha fazla kazanma imkani sunacagi kaydedildi.
Yüksek kaliteli, verimiyle çiftçinin yüzünü güldürecek muza yönelik TAGEM destekli özel sektör ile yapilan projeler sonucunda 6 adet muz çesidinin tescili için Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügüne bagli Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlügüne basvuru yapildigini belirten Enstitü Müdürü Doç. Dr. Davut Keles, süren tescil döneminde muzlara verilecek isimlerin de belirlenecegini aktardi.
“Tescil için basvurumuzu yaptik”
Enstitünün açik alanda ve seralarda yetistiriciligi yapilan subtropikal iklim meyveleri üzerine Ar-Ge çalismalari yürüttüklerini, bunun içerisinde muzun da oldugunu anlatan Doç. Dr. Keles, ”Bunlarin en basinda gelenlerden biri de muz islahidir. Biliyorsunuz kendi ekolojimize uygun çesitlerimizi gelistirdigimiz zaman çiftçilerimizin bir çok sorununu daha baslamadan çözme imkanimiz bulunuyor. Bu amaçla 'Alata azmani' ismi verilen muz çesidi gelistirdik ve tescilini alarak özel sirkete devrettik. Bunun yani sira muz islah çalismalarimiz hizli bir sekilde devam etmektedir. Su an 6 tane yeni çesit adayimizin tescili için Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlügüne basvurumuzu yaptik. Gelistirdigimiz muzlardan bir tanesi halk arasinda bodur muz olarak bilinen çesit adayimiz. Biliyorsunuz muz çok yüksek seralar istemektedir. Bu çesitle birlikte daha engin olan
domates ve biber seralarini da kullanabilme imkanlarimiz olacagi için yeni bir yatirima gerek kalmadan çiftçilerimizin serasina alternatif bir ürüne imkan tanimis olacagiz. Bunun da özellikle ülkemiz ve çiftçilerimiz için önemli olduguna inaniyoruz“ dedi.
Antalya'nin Alanya, Gazipasa, Anamur ve Bozyazi ilçelerinde açikta muz yetistiriciliginin yapildigini aktaran Keles, “Açikta muz yetistiriciliginde de soguga toleransli çesit gelistirmek için Ar-Ge çalismalarimiz yürütülmekte. Bu anlamda muz çesit adaylarimizin Tohum Tescil Sertifikasyon Müdürlügüne tescili için basvurusu yapildi. Ümit ediyoruz ki çiftçilerimizin açikta da daha verimli ve kaliteli muz üretimi için gerekli olan yeni muz çesidini gelistirmis olacagiz” ifadelerini kullandi.
Bodur muz domates serasinda da yetisecek, yüzde 30 kar saglayacak
Tescil basvurusu yapilan bodur tip muz çesidi ile ilgili de bilgi veren Keles, ”Görüldügü gibi hevenk yapisi mükemmel. Yaklasik 40-50 kilogram agirliginda 12 ile 16 tarak arasinda meyve veriyor. Bu hevenkte ise 15 tarak bulunuyor. Bu bitkimizin yapraklari dik gelistigi için seralarda siki dikime izin veriyor. Türkiye ortalamasi 10-12 tarak oldugunu düsünürsek, bunun da 15-16 tarak oldugunda yüzde 20’lik bir verim artisi. Sik dikime izin verdiginden orada bir yüzde 10’luk verim artisina sebep veriyor. Totalde yaklasik yüzde 30’luk bir verim artisina isaret ediyor. Bu da çiftçilerimizin önceki seralarini degistirmeden alternatif bir ürün yetistirmede firsat olur” diye konustu.
Enstitü olarak gelistirdikleri 6 çesit muzdan iki tanesinin açik alanda yetistirilen muz olduguna ve tecil islemlerinin sürdügüne
deginen Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Yalçin, “Bu muzlar tescil edildigi zaman çiftçilerimize alternatif olarak açik alanda muz yetistiriciligi de saglayacak. Açik alanda yetistirilen muz meyveleri biraz köseli, tarak sayisi 8-10 olmaktadir. Daha farkli aromasi olmakla beraber nisasta orani serada yetistirilenlere göre daha fazladir” seklinde konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —