Tarih: 15.10.2021 22:31
Mut Zeytinyagi Avrupa'ya Ihraç Edilmeye Baslandi
Mut Belediye Baskan Yardimcisi Hüseyin Salgur, 'Mut'un lezzetli olan zeytinyagini sadece Türkiye'ye degil dünyaya duyurmak istiyoruz. Cografi isaretimizi aldiktan sonra bizim önümüz daha da açildi. Azerbaycan'dan sonra bu yil Avrupa'ya ihracatimiz basladi' dedi.
Mersin'in yaklasik 65 bin nüfuslu Mut ilçesinde önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan 15 milyon agacin bulundugu zeytin bahçelerinde hasat basladi. Hasat baslamasiyla birlikte agaçlardan özenle toplanan ardindan da silkelenerek ayrisimlari yapilan zeytinlerin bir kismi sofralik olarak ayrilirken, önemli bir kismi da sikma zeytinyagi olmasi için fabrikalara gönderiliyor. 3 yil önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescili alan ' Mut zeytinyagi'na ise bu yil simdiden yogun talep gelmeye basladi. Daha önce sadece Türkiye geneline gönderilen ülkenin yüzde 14'lük ihtiyacini karsilayan tescilli zeytinyagi ise geçtigimiz yil Azerbaycan'a ihraç edildi. Dünya pazarinda yer almak isteyen ilçedeki üreticilerin ürünleri alinan tescille birlikte bu yilda Avrupa ülkelerine gönderilmeye basladi. Tescille birlikte üretim ve pazar kapasitesini arttiran ilçede bu yil 160 bin ton zeytin hasadi yapilarak, 14 bin tondan fazla sikma zeytinyagi elde edilmesi bekleniyor. Bu yil itibariyle Avrupa'ya ihracati baslayan ürünlerin ilerleyen süreçte dünya geneline pazarlanmasi hedefiyle çalisma yapildigi kaydedildi.
' Mut zeytinini dünyaya duyurmak istiyoruz'
Ilçedeki üretim ve pazar payi ile ilgili bilgi veren Mut Belediye Baskan Yardimcisi Hüseyin Salgur, 'Bu seneki beklentimiz yaklasik 160 bin ton zeytin hasadi, 14 bin ton da yag bekliyoruz. Mut'un lezzetli olan zeytinyagini sadece Türkiye'ye degil dünyaya duyurmak istiyoruz. 3 yil önce cografi isaretimizi aldik. Cografi isaretimizi aldiktan sonra bizim önümüz daha da açildi. Biz cografi isaret aldiktan sonra Azerbaycan'a ihracat yapmaya basladik, Azerbaycan'a basladigimiz ihracati bu sefer Avrupa'ya yansitmak istiyoruz, basladik da zaten. Bunun bize çok büyük avantaji oldu' seklinde konustu.
Ürettikleri kaliteli cografi isareti olan zeytin ve zeytinyaglarini dünyanin her yerine ihraç etmek istediklerine dikkat çeken Salgur, 'Ilçemizde üretilen zeytin ve zeytinyaglarinin bölgemize ve ülkemize çok büyük ekonomik katkilar saglayacagina inaniyoruz. Olacak da insallah. Hedef ve gayretlerimiz bu asamada' ifadelerine yer verdi.
Kelceköy'de hem muhtar hem de bir üretici oldugunu aktaran Hasan Anamur da, ilçedeki 15 milyon zeytin agaci olduguna deginerek 160 bin ton zeytin, 14-15 bin ton da zeytinyagi rekoltesi beklediklerini dile getirdi.
Zeytin hasadinda çalisan isçilerden Emine Özcan da, 'Sabah saat 8 gibi zeytin bahçesinde oluruz, aksam saat 5'te evimize gideriz. Çocuklarimizin geçimini, evimizin geçimini buralardan sagliyoruz. Zeytin hasadi yaklasik 2.5 ay sürüyor, biz de günlük gelip gidiyoruz' diye konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —