Tarih: 13.10.2021 13:45
Beyaz Altina Dönüs Artiyor
Yaklasik 10 yil önce tükenme noktasina gelen pamuk ekiminin özellikle son 3 yilda, yapilan desteklemelerin ve makineli hasada geçisin de olumlu etkisi ile artis gösterdigini belirten Özkasap, ekim artisina bagli olarak Manisa Ticaret Borsasi’na üye pamuk çirçir fabrikasi isletmelerinin de makine ve teknolojilerini günümüzün kalite ve verim standartlarina göre yenileyerek, Manisa’nin ' Beyaz Altin'a dönüsünün devam etmesi için üzerlerine düseni yaptiklarini belirtti.
Geri dönüsler ile Manisa’nin yeniden güçlü bir pamuk üretici olmasinin saglayacagi deger zinciri dolayisiyla yerel ve ulusal ekonomi adina çok önemli olduguna dikkat çeken Manisa Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Sadik Özkasap, pamuk ekiminin artmasindan memnuniyet duyduklarini ve çesitli platformlarda üreticileri desteklediklerini belirtti. Özkasap, 'Öncelikle üretimde yasadigimiz gelismeleri neden geri dönüs olarak ifade ettigimizi özetleyecek olursak; Üretim maliyetlerine ve eski usul hasat kosullarina karsilik olusan fiyatlarin tatmin edici olmamasi ve üretimin yeterince desteklenmemesi gibi nedenlerle, Dünyanin en iyi lif kalitelerinde üretim yapan Manisa Çiftçisi, bundan yaklasik on yil önce pamuk ekimini asamali olarak birakmis ve Manisa’da pamuk üretimi neredeyse yok olmustu. Manisa’da kurulu Çirçir Fabrikalari da üretim maliyetlerini çok iyi bildikleri için Çiftçilerin pamuk ekimi yapmasi için sahada bir çaba sarf edememis, tesislerini yillardir atil durumda bekletmis, fakat bir gün tarim politikalarinda olusacak farkindalikla sartlarin tekrar olumluya dönüsebilecegi öngörüsüyle pamuktan ve tesislerinden vazgeçmemisti. Bu dönem Manisa’da pamuktan misira yönelis olarak hafizalara geçti. Bahsettigimiz dönemde üretim Türkiye genelinde de benzer bir durumdaydi ve iyi degildi. 2016/17 sezonunda son otuz yilin en düsük degeri olan 416 bin ha seviyesinde ekim yapildi. Ülkemizin 1,5 milyon ton olan lif pamuk ihtiyacinin neredeyse 1 milyon tonu ithalat ile karsilandi. Türkiye ekonomisinde cari açigin da bir sorun olarak daha net vurgulanmaya baslandigi bu sezonda, stratejik bir ürün olan pamukta da bu tablonun degismesinin gerektigi daha iyi anlasildi.” dedi.
'Son 5 yilda yaklasik 4 kat artti'
Manisa'da 2016 yilindan bu yana artan pamuk ekimiyle ilgili verileri de paylasan Özkasap, 'Bu kapsamda etkisi arttirilan Tarim Havzalari Üretim ve Destekleme Modeli uygulamalari ile pamukta umut verici gelismeler yasanmaya basladi. Sadece Manisa’yi baz aldigimizda ise, 2016 itibariyle misirdan yavas yavas çikis ve pamuga tekrar yönelme oldugunu gördük. Manisa’nin 2016 yilinda 28 bin dekar olan ekim alani, desteklemelerin arttigi daha ilk yilda 50 bin dekar seviyelerine yaklasti. Pamuga yönelmeyi destekleyen en önemli faktörlerden bir tanesi de pamuk toplama makinelerinin devreye girmesi oldu. Son yillara baktigimizda ise Manisa Il Tarim ve Orman Müdürlügü’müzün verileriyle; 2019 yilinda 87 bin dekar alanda 53 bin 500 ton üretim yapan Manisali üreticilerimiz, 2021 yilinin son rakamlarina göre 105 bin dekar alanda 62 bin ton pamuk üretimi gerçeklestirdi. Bu da üreticimizin pamuga dönüs yaptiginin bir göstergesidir. T.C. Tarim ve Orman Bakanligi’mizca kütlü pamuga verilen kilogram basina 1 lira 10 kurus prim ile dekar basina verilen toplam 66 kurus mazot ve gübre destekleri ise ekim ve üretim artisinda önemli bir faktör olmaya devam edecektir. Çünkü üreticilerimizin ekim karari üzerindeki en önemli etken kuskusuz pamuk üretiminden ekonomik kazanç saglayip saglayamadiklaridir. Isleme boyutunda da özellikle Akhisar ve Gölmarma ilçelerimiz ile Selimsahlar Mahallemizdeki pamuk çirçir fabrikalari, modernize edilmis olarak faal durumdalar. Tüm bunlar Manisa, üreticilerimiz, isletmelerimiz ve nihayetinde ülkemiz adina sevindirici gelismeler.” diye konustu.
' Pamuk önemli bir ürün'
Pamuk tariminin, tarimsal üretim degerinin yani sira, girdi yogun bir üretim dali olmasi nedeniyle tohum, gübre, ilaç, makina sanayii, ticareti ve lojistigi ve isçiliginden olusan çok genis bir kesimin gelir kaynagi olduguna dikkat çeken Özkasap, 'Pamugun ülke ekonomisine katkisi sadece tarimla sinirli kalmamakta, asil ve yan ürünleriyle 30 kadar sanayiye ham madde saglamak suretiyle katlanarak artmaktadir. Örnek ise 2019/20 sezonunda üretilen 2 milyon 200 bin ton kütlü pamuktan 627 bin ton lif pamugun yani sira 883 bin ton çigit ve bu çigitten 133 bin ton yemeklik yag, 618 bin ton yemlik küspe elde edilmis olmasi; ayrica 44 bin ton linter ile 96 bin ton pamuk telefinin tibbi malzeme ve kozmetik basta olmak üzere birçok sanayimizin kullanimina sunulmus bulunmasidir. Pamuk ilgili sanayilerde islenmek suretiyle katlanarak artan degerlerle ekonomiye kazandirilmaktadir. Bu nedenle; ülkemizin halen ortalama 1,5 milyon ton seviyelerinde kayda geçen hammadde ihtiyacinin, yerli üretimle temin edilmesi ve katma deger artisi için üretimimizi daha da arttirmamiz gerekiyor. Artis ve stok istikrari saglanmasi için ise son üç yilin veri degerlendirmeleri bizi su bulgulara ulastiriyor: Destekleme, pamuk üretiminde istikrarin ve üretimi gelistirmenin en önemli faktörleri arasindadir. Pamuk üreticilerimizin ekim kararindaki temel ölçüt, bir önceki sezonun kazançla kapanmis olup olmadigidir; özellikle (TUIK-TGFE) Tarimsal Girdi Fiyat Endeksi degerlerinin yükselmesi durumunda, destekleme ödemeleri izleyen sezon öncesinde (En geç Mart ayinda) yapilmali, desteklemenin reel degerindeki azalma önlenmelidir.” dedi.
' Manisa pamugu da Manisa'nin üretim dinamikleri arasinda yerini alacaktir'
Manisa pamugunun eskiden oldugu gibi yine önemli bir üretim dinamigine dönüsecegini kaydeden Özkasap açiklamasini söyle tamamladi: 'Tarim ve tarima dayali ekonomideki stratejik öneminin yani sira, hayatin pek çok alaninda ihtiyaç duydugumuz, ata mirasimiz ‘ Beyaz Altin’a emek veren, geri dönüsüne destek olan herkese tesekkür ediyoruz. Manisa Ticaret Borsasi olarak bizler de üye isletmelerimiz ile birlikte üretimden ihracata bu zincirin birer halkasi olarak, Allah'in bize bahsetmis oldugu bu bereketli topraklarda üretmek ve üretenin yaninda olmak için çalisiyoruz. Manisa’yi ön plana çikaran üretim ve stratejik ürün çesitliliginde, Cografi Isaret Tescilli ürünü ' Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü', sürekli gelisen zeytinciligi ve Manisa’yi ülkemizin en önemli tarim ve tarima dayali sanayi merkezlerinden birisi konumuna tasimis diger pek çok ürünü gibi Manisa pamugunun da Manisa’nin üretim dinamiklerindeki kiymetli yerini yeniden alacagina inanarak, tüm üreticilerimize ve isletmelerimize bereketli bir sezon diliyoruz.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —