Turfanda fiyati 30-40 TL arasinda degisen kestane bu yil altinla yarisirken, geçen yila göre fiyatlarin yüzde 50 oraninda arttigi belirtildi.
Türkiye’de en fazla kestane üretiminin yapildigi Aydin ve Izmir arasinda kalan daglarda havalarin serinlemesi ile birlikte tatli bir telas basladi. Ayni zamanda önemli bir ihracat ürünü olan kestanenin hasadi için komandolar gibi agaçlara tirmanan özel egitimli isçiler azaldigi için kestane çirpicilarina mühendislerden daha fazla ücret veriliyor.
Türkiye’de en fazla kestanenin üretildigi Aydin’in Kösk, Sultanhisar, Nazilli ve Izmir’in Ödemis ilçesi arasinda kalan daglarda üreticiler su günlerde adeta zamanla yarisiyor. Yüksekligi zaman zaman 60-70 metreye kadar ulasan kestane agaçlarina tirmanan erkekler tarafindan hasadi yapilan kestaneler, kadinlar tarafindan toplaniyor. Dökek alani adi verilen bölgelerde olgunlasmasi beklenen kestaneler daha sonra dikenlerinden ayiklanarak pazara indiriliyor.
Kuraklik rekolteyi düsürdü, fiyatlari arttirdi
Bu yil yasanan kurakliktan dolayi kestanede rekoltenin ciddi oranda düstügünü buna karsin da turfanda fiyatlarin 30-40 TL civarinda seyrettigini belirten üreticiler, fiyatlarin tüketiciler için çok yüksek oldugunu belirttiler. Son yillarin en kurak mevsimini yasadiklarini halen yagis olmadigini belirten bölge üreticilerinden Hasan Palaz, “Kuraklik nedeniyle rekolte çok düsük. Buna karsin da fiyatlar çok yüksek. Turfanda oldugu için su anda kestanenin kilosu 30-40 TL arasinda satiliyor. Bu fiyata tüketicinin kestane yiyebilmesi zor. Bu nedenle ihracat kapilari bulunmali” diye konustu.
“En büyük sikinti agaçlarin kurumasi”
Kestanede en büyük sikintinin dal kanseri olarak bilinen kestane agaçlarinin kurumasina neden olan hastalik oldugunu belirten bölge üreticilerinde Hüseyin Sogukpinar, üniversitelerden gelen akademisyenlerin çalismalarina ragmen bu soruna çare bulunamadigini söyledi. Su anda asili olan kestanelerin hasadina baslandigini kaydeden Sogukpinar, kuraklik ve hastalik nedeniyle agaçlarin hizla kurudugunu belirtti.