Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Mesleki Egitimde 1000 Okul Projesi'nin kapanisi ve '50 Ar-Ge Merkezinin Açilis Töreni'ne katildi.
Afyonkarahisar’da meydana gelen kazada hayatini kaybeden ögrencilere Allah’tan rahmet, yaralilara ise acil sifalar dileyen Erdogan, eylül ayi itibariyle yüz yüze egitime geçildigini animsatarak, '81 vilayetimizin tamaminda okul öncesinden üniversiteye kadar egitim ögretimin her seviyesinde, yüz yüze egitime baslamis olduk. Besinci haftasini geride birakan egitim faaliyetlerimiz, hamdolsun ciddi bir sorunla karsilasmadan basariyla devam ediyor. Milli Egitim Bakanligimiz ve Saglik Bakanligimiz sürecin sorunsuz bir sekilde ilerlemesi hususunda gereken her türlü tedbiri aliyor' dedi.
Illerde mülki idare amirlerinin konuyu yakindan takip ettigini bildiren Erdogan, 'Velilerimizin ve okul aile birliklerimizin de yüz yüze egitimin sürdürülmesi için samimi gayret gösterdiklerini görüyoruz. Sürecin basarisi için tedbirlere uyum basta olmak üzere her konudaki gayretlerimizi biraz daha artirmamiz gerekiyor. Inancimiza göre, takdir tedbire mani degildir. Salginla mücadelede bilimin ve tibbin sundugu araçlardan faydalanmak, hem insan hem de Müslüman olarak bizim görevimizdir. Devletimiz insani yasat ki devlet yasasin prensibine uygun sekilde birçok gelismis ülkelerden önce gereken her imkani vatandaslarina sunmustur. Asilamadaki esikleri hizla asarak toplumsal bagisikligi ne kadar çabuk saglayabilirsek, önümüzdeki kis ayalarinda o derece rahat ederiz. Havalarin sogumasiyla beraber sikintilarin artmasina engel olamayiz. Bu konuda tüm vatandaslarimizin gereken hassasiyeti gösterecegine inaniyorum' diye konustu.
'Güçlenen altyapisi ve güçlenen imkanlariyla, modern AR-GE merkezleri vizyoner ve yetkin egitimci kadrosuyla yeni çekim merkezleri olacaktir.'
Hükümet olarak egitim ögretimin kesintiye ugramamasi için çalisirken ayni zamanda yeni yatirimlarla egitim altyapisinin tahkim edildigini belirten Erdogan, 'Mesleki egitimi güçlendirmek vesilesiyle hayata geçirdigimiz bu projeyle belirlenen okullara bir yilda bir milyar lira yatirim yaptik. Proje kapsaminda bin okula bin kütüphane kazandirmanin yani sira, toplam 10 bin akilli tahta ve bin fizik, kimya, biyoloji laboratuvari kurduk. Ayrica mevcut mesleki alan laboratuvari ve atölyelerini güçlendirdik. Bu okullarimizin döner sermaye kapsamindaki üretimlerini artirmak için 544 yeni atölye laboratuvar kurduk, 282 atölyeyi de güncelledik. Proje dahilindeki bin meslek okulumuzun bakim ve onarimlarini da yaparak eksiklikleri giderdik. Bugün 1000 Okul Projesinin yani sira 24 ilde mesleki ve teknik egitim veren okullarimizda kurulan 50 AR-GE merkezimizin de açilisini yapiyoruz' ifadelerini kullandi.
'Ögretmen ve ögrencilerimizin yeni ürünler tasarlamasi ve bu ürünlerin fikri mülkiyet haklarini alarak ekonomik bir degere dönüstürmesi amaciyla hayata geçirdigimiz AR-GE merkezlerini son derece önemli buluyoruz' diyen Erdogan, 'AR-GE merkezleri ile ögrencilerimiz hem fikirleri somutlastirma firsati bulacak hem de okullarindan baslayarak ekonomimize katki sunacaklardir. Yine bu merkezler vasitasiyla ögrencilerimizin mesleki becerileri artarken yeni teknolojilerin takip edilmesi de kolaylasacaktir. Güçlenen altyapisi ve güçlenen imkanlariyla, modern AR-GE merkezleri vizyoner ve yetkin egitimci kadrosuyla yeni çekim merkezleri olacaktir. Nitekim son dönemde mesleki ve teknik egitimi destekleyici politikalarimizin müspet sonuçlarini birçok alanda görüyoruz' dedi.
'28 Subat döneminin, Türk egitim sistemi ve ekonomimize yaptigi en büyük kötülüklerden biri olan katsayi zulmünün ortadan kalkmasiyla bu okullarimiza yönelik toplumuzdaki önyargilar da önemli ölçüde kirildi' diyen Erdogan söyle konustu:
'Hem gençlerimiz hem aileleri kariyer planlamalarinda mesleki ve teknik egitime daha fazla önem vermeye basladi. Üreticilerimiz, sanayicilerimiz ve resmi kurumlarimiz da lise çaginda verilen mesleki egitimin degerini çok daha iyi anlamistir. Bu anlayis birligi neticesinde tüm sektörlerle güçlü ve kapsamli is birlikleri kurulurken egitim, üretim, istihdam güçlendirmistir. Liselere geçis sisteminde basari gösteren ögrencilerimiz, artik mesleki egitimi daha fazla tercih ediyor. Kimi savunma sanayi kuruluslarimiz ile sanayi bölgelerimizin himayesinde egitim veren okullar evlatlarimizin tercihlerinde en üst siralara çikti. Meslek liselerimiz artik patent alabilecek düzeyde yenliklere imza atiyorlar. Bu okullarimizin basarilari arttikça mesleki egitime yönelik ilgi de ülkemiz genelinde güçleniyor. 2019-2020 egitim ve ögretim yilinin temasini 'Mesleki ve Teknik Egitimde Patent, Faydali Model, Marka ve Tasarim Yili' olarak belirlemistik. Sonuçta yil içinde 803 patent faydali model tasarim ve marka basvurusu yapilmis ve bunlarin 188’i tescil edilmistir. Bu yil ise 250 ürün tescili hedeflenmis ve su an itibariyle, 198 adet faydali model tasarim ve marka tescili alinmistir. Ayni sekilde meslek lisesi mezunlarimizin üniversite sinavlarindaki basari grafiginin giderek yükselmesinden memnuniyet duyuyoruz.'
'Bir dönem evlatlarimiz arasinda öz-üvey ayrimi yapan politikalarin izleri tamamen silinmistir'
Artik tüm egitim kurumlarinin esit tutuldugunu bildiren Erdogan, 'Bir dönem evlatlarimiz arasinda öz-üvey ayrimi yapan politikalarin izleri tamamen silinmistir. Ülkemizde artik herhangi bir okul türüyle ilgili ayrimcilik, ötekilestirme ve adaletsizlik yoktur. Hangi lisede okursa okusun devletimizin nazarinda evlatlarimiz esittir, ayni hak ve imkanlara sahiptir. Egitimde esitlik ve adaleti tüm yönleriyle tesis etmek, hükümetimizin öncelikli meselesi olmayi sürdürecektir. Egitimde günü kurtarmanin degil, istikbalimizi garantiye almanin derdindeyiz. Türkiye’yi milletimize söz verdigimiz sekilde egitim, saglik, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdürüyoruz. Bu amaçla son 20 yilda hazirladigimiz tüm bütçelerde aslan payini egitime ayirdik' seklinde konustu.
2002 yilinda egitim bütçesinin 7 buçuk milyar lira iken 2021 yilinda bu rakamin 147 milyar liraya yükseldigini kaydeden Erdogan, 'Görüldügü gibi nereden nereye. Yüksekögrenimi de dahil ettigimizde bu yilki egitim bütçemiz 211 milyar lirayi asiyor. Yine 20 yil önce resmi özel dahil, okul ve kurum sayimiz 50 bin 877 iken bugün bu sayi 88 bin 325’e çikti. Ülkemiz genelindeki derslik sayisini da 343 binden 601 bin seviyesine getirdik. Kadro tahsislerinde de en büyük payi egitime veriyoruz. 2002 yilindan bugüne kadar tam 713 bin 625 ögretmenimizin atamasini gerçeklestirdik. Önceki ay yüregi kipir kipir idealist 20 bin genç ögretmenimizi görevlerine baslatmanin gururunu yasadik. Ilave 15 bin ögretmen atamasi müjdesini paylasmistik' ifadelerini kullandi.
3600 ek göstergeye iliskin açiklamada bulunan Erdogan, 'Ayni sekilde ögretmenlerimizi de kapsayan 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yilin sonuna kadar çözüme kavusturmayi planliyoruz. Bunun üzerinde çok spekülasyonlar yapiliyor. Ana muhalefetin basindaki zat bu sözü ben verdim falan diyor. Sen neyin sözünü veriyorsun ya? Bu is bizim isimiz. Biz, kuru kuruya söz vermeyiz, biz yapariz. Bizim için asil olan evlatlarimizla birlikte gelecegimizi de emanet ettigimiz ögretmenlerimizin huzuru, esenligi, refahi ve motivasyonudur. Son 19 yilda devletimizin imkanlari genisledikçe toplumumuzun tüm kesimleri gibi ögretmenlerimiz de bundan payini almistir. Bundan sonra da diger kamu görevlilerimizle birlikte egitim camiamizin yaninda olmayi sürdürecegiz. Bu süreçte ögretmenlerimizden tek talebimiz ögrencilerimizi büyük ve güçlü Türkiye vizyonuyla özgüven sahibi bireyler olarak yetistirmeleri, onlari sadece bugüne degil yarina da en donanimli sekilde hazirlamalaridir. Bu gençler sizlerin eseri olacak, dolayisiyla yarinlari, 2053 ve 2071’i biz bu gençlerimizle insa edecegiz' diye konustu.
Ögrencilere tavsiyelerde bulunan Erdogan, 'Ögrencilerimizden beklentimiz devletimizin, ailelerinin ve hocalarinin kendileri için yaptigi fedakarligin bilinciyle derslerine yogunlasmalaridir. Her evladimizdan sporda, bilimde, sanatta mesleki alanda becerilerini ilerletmesini vaktini en verimli sekilde degerlendirmenin yollarini aramasini istiyoruz' dedi.
'Türkiye’de mesleki egitimi yeni bir evreye tasiyacagiz'
Mesleki egitimde müjdeler paylasan Erdogan sunlari kaydetti:
'Mesleki egitim merkezlerinde kapasitenin daha fazla artirilmasi ve genç issizlik oraninin düsürülmesi için iki yeni düzenleme yapiyoruz. Birincisi mesleki egitim merkezlerine devam eden ögrencilerin 4 yil boyunca aldiklari ücretin isveren üzerindeki yükünü tamamen kaldirmaktir. Bu yükü devlet olarak biz üstleniyoruz. Böylece is gücü piyasamizin güçlendirilmesi için isverenlerimize önemli bir destek sunuyoruz. Ikinci olarak mesleki egitim merkezlerimizin son sinifina kalfa olarak devam eden ögrencilerimizin aldiklari ücretleri iyilestiriyoruz. Artik kalfalar son sene asgari ücretin 3'te biri kadar degil yarisi kadar ücret alacaklar. Her iki hedefle ilgili olarak mesleki egitim kanununda gerekli düzenlemeleri kisa sürede yapacagiz. Böylece mesleki egitim merkezleriyle kalici bir iyilesme saglayacak ve Türkiye’de mesleki egitimi yeni bir evreye tasiyacagiz. Lise ve üniversite mezunu gençlerimize istedikleri bir alandaki mesleki egitim merkezi programini kisa sürede tamamlama ve is gücü piyasasina süratle geçme imkani getiriyoruz. Milli Egitim Bakanligi bunun için gerekli çalismalari tamamladi. Böylece gençlerimiz egitim sürecinde ücret alarak 6-7 ay gibi kisa süreli tamamlama programlarina devam edebileceklerdir. Ilk uygulamasi önümüzdeki günlerde Milli Egitim Bakanligimiz ile Turkcell tarafindan baslatilacaktir. Program kapsaminda üniversite mezunlarina 6 aylik egitim verilecek ve egitim sonuna basarili olanlar Turkcell’de istihdam edilecektir. Bu önemli müjdelerimizin de ögrencilerimiz, ögretmenlerimiz, mesleki egitim camialarimiz ve firmalarimiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum.'
Programa, Erdogan’in yani sira Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ve çok sayida davetli katildi.