Tarih: 05.10.2021 15:26
2 Yasindaki Afganli Çocuga Biyonik Kulak Takildi
Trabzon'da isitme kaybi ve konusamama sikayetiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Klinigine basvuran Afganistanli Seyid Suayip ve Parisa çiftinin 2 yasindaki ogullari Ilyas Hussaini'ye iki tarafli çok ileri derecede sensorinöral isitme kaybi tanisi konuldu.
Sol kulagina basarili bir operasyonla biyonik kulak yerlestirilen Ilyas, cihazin 1 ay sonra aktiflestirilmesiyle isitme duyusuna kavustu. Hastanin iki teyzesinin de benzer operasyonlari Afganistan'da gerçeklestirilemediginden hayatlarini, isitme ve konusma engelli ile devam ettirdikleri ögrenildi.
Küçük Ilyas'in babasi Seyid Suayip, oglunun ameliyatinin çok iyi geçtigini belirterek, “Insanin oglunun duymamasi çok kötü bir sey kendimi suan çok mutlu hissediyorum” dedi. Duygularini tarif etmekte zorlandigini dile getiren anne Parisa ise, “Ilyas geceleri sürekli agliyordu. Söylediklerimizi anlamiyordu. Çok zorluklar çektik. Afganistan'da olsaydik Ilyasameliyat olamayacak teyzeleri gibi isitme ve konusma engelli hayatini sürdürecekti” ifadelerini kullandi.
Gerçeklestirilen operasyonla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Abdülcemal Ümit Isik, biyonik kulagin isitme cihazlarindan fayda görmeyen ileri veya çok ileri düzeyde isitme kayiplarinin tedavisinde kullanilan ve ameliyatla yerlestirilen bir cihaz oldugunu söyledi. Isik “Cihaz, ameliyatla yerlestirilen ve isitme sinirini uyaran bir iç parça ve dis ortamdaki sesleri alip iç parçaya ileten bir dis parça olmak üzere 2 bölümden olusur. Cihazin ameliyattan 1 ay sonra aktiflestirilmesiyle hasta duymaya baslar. Isitme cihazindan artik fayda göremeyecek düzeye gelmis yetiskin hastalarda da biyonik kulak tek tedavi seçenegidir” seklinde konustu.
Biyonik kulak uygulamasinin özellikle dogustan isitme kaybi olan çocuklarin tedavisinde büyük bir öneme sahip oldugunu belirten Doç. Dr. Selçuk Arslan ise, “Uygun aday olduguna karar verilen isitme kayipli çocuklarda bu cihazla isitme saglanabilmekte, normal konusma ve dil gelisimi, duygusal, zihinsel ve sosyal gelisim düzeyi yakalanabilmektedir. Bu sayede isitebilen çocuklar konusma yetisini de kazanabilmekte, normal okullarda egitimlerine ve sosyal alanlardan geri kalmadan hayatlarina devam edebilmektedirler. KTÜ Farabi Hastanesi KBB Bölümü, isitme kaybi olan hastalarin tedavisinde referans merkez konumundadir.
Klinikte tüm odyolojik testler yapilmakta ve biyonik kulak adaylarina yurt içi ve yurt disindan gelen hastalara bu ameliyat basariyla uygulanabilmektedir” diye konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —