Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Ankara Subesi tarafindan düzenlenen Uluslararasi Askeri Radar ve Sinir Güvenligi Zirvesinde (MRBS) sinir güvenliginden göçmen krizine, yerli savunma sanayi çözümlerinden bölgesel firsatlara pek çok konu baskentte masaya yatirilacak.
Içisleri Bakanligi himayelerinde, Milli Savunma Bakanligi ve Savunma Sanayi Baskanliginin destekleriyle bu yil üçüncüsü organize edilen uluslararasi zirve, 5-6 Ekim 2021 tarihlerinde Hacettepe Beytepe Kongre Merkezinde gerçeklestirilecek.
MRBS kapsaminda ele alinacak konular Grand Ankara Hotel & Convention Center’da düzenlenen basin toplantisiyla MÜSIAD Ankara tarafindan kamuoyuna tanitildi.
Savunma sanayisinde bölgesel merkez
Türk savunma sanayisi adina çok önemli bir etkinlige ev sahipligi yapmaya hazirlandiklarini ifade eden MÜSIAD Ankara Baskani Hasan Fehmi Yilmaz, baskentin bölgesel merkez olma potansiyeline dikkati çekerek söyle konustu:
“Memur sehri olarak anilan Ankara aslinda üniversiteleriyle, sanayicileriyle, kamu kurumlariyla ve sivil toplum kuruluslariyla ciddi katma deger üreten bir sehrimiz. Bizler sanayiciler olarak Türk savunma sanayisinin yüzde 80’ini temsil eden baskentimizi bölgesel merkez haline getirecek projeleri sonuna kadar destekliyoruz. Bunlardan en büyügü, biliyorsunuz, yüzlerce isletmeye ev sahipligi yaparak binlerce istihdam yaratacak olan ‘ Ankara Uzay ve Havacilik Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB)’ projesi. Düzenledigimiz zirvelerin, etkinliklerin, is toplantilarinin tek bir hedefi var. Yerli ve milli çözümler üreterek disa bagimliligi azaltmak, istihdam ve ihracat kanallariyla ülke ekonomisine reel katkida bulunmak. Bu kapsamda, artik geleneksel hale gelen zirvemizi düzenlerken, bu yilki hedeflerimizi de büyüttük. Son yillarda gerçeklestirilen atilimlarla savunma sanayisinde yürütülen proje sayisi ve is hacmi oldukça artti. Yerlilik oraninin yüzde 25’ten yüzde 75 gibi çok yüksek bir orana yükselmesi hepimizi gururlandiriyor. Yeni hedefimiz, özellikle ülke güvenligiyle ilgili kritik alanlarda yerlilik oranini yüzde 100’e çikarmak. Bunun için biz de kollarimizi sivadik. Savunma sanayimizin gelisimini ve ihracatini desteklemeye MÜSIAD olarak devam edecegiz.”
Göçmen krizi ve sinir güvenligi
Düzensiz göç, sinir güvenligi, terörle mücadele gibi konularin zirve kapsamindaki konferansta öncelikli basliklari olusturacagini ifade eden Yilmaz, “Savunma sanayisi alaninda faaliyet gösteren paydaslar çesitli senaryolar için ürün ve çözümler gelistirir. Sinir güvenligi ve buna bagli tehditler de bu senaryolarin arasinda yer alir. Yakin cografyamizdaki bölgeler de dahil olmak üzere dünyanin pek çok yerinde sonu gelmeyen sicak çatismalar yasaniyor. Ülkeler arasindaki gerilimler, istikrarsiz bölgelerde yasanan iç savaslar ve terörist gruplara karsi verilen mücadelelerin sonucunda maalesef büyük göç dalgalari ortaya çikiyor. Çatismalardan kaçan dünya çapinda on milyonlarca insan yurtlarindan uzakta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin bir tarafini da Türkiye gibi milyonlarca düzensiz göçmene ev sahipligi yapan ülkelerin çabalari olusturuyor. Bu yüzden karada, denizde ve havada sinir güvenligi konusunu günümüz dünyasinda sadece askeri bir mesele olarak degerlendiremeyiz. Bütüncül bir yaklasimla baktigimizda ortada bas edilmesi gereken çok ciddi sosyal, ekonomik, hukuki meselelerin oldugunu görebiliyoruz. Göçmen kriziyle sürdürülebilir mücadelenin ilk adimi ister karada olsun ister denizde hudutlarda tesis edilecek sinir güvenligidir. Düzenledigimiz zirvede hem yerli ve milli teknolojilerle ürettigimiz sinir güvenligi çözümlerini konuklarimiza tanitmayi hem de söz konusu meseleyi tüm yönleriyle ele almayi istiyoruz” diye konustu.
Iki gün sürecek konferansta oturumlarin “3. Dünya Savasinda Sinir Güvenliginin Önemi” konulu özel sunumla baslayacagini belirten Yilmaz söyle devam etti:
“Ardindan Içisleri Bakanligimizin güncel bilgiler paylasacagi özel oturumu olacak. Bunu TÜBITAK BILGEM ile Sinir Güvenligi Özel Teknolojileri, Sahil Güvenlik Komutanligi ile Sahil Net Projesi, ROKETSAN ile Sinir Güvenliginde Asimetrik Tehditlere Karsi Yenilikçi Teknolojiler özel oturumlari takip edecek. Ayrica anti-drone radar sistemleri, terörle mücadele ve hudut güvenligi, dijital denizcilik ve haberlesme, havadan sinir gözetimi konularinda dikkati çeken oturumlarimiz olacak.”
22 ülkeden ziyaretçiler katilacak
MÜSIAD Ankara’nin ev sahipliginde düzenlenen MRBS üç yil içinde dört kat büyüyerek savunma sanayisi alaninda faaliyet gösteren ana yükleniciler ile alt yüklenicileri, sanayicileri, KOBI’leri, üniversiteleri, kamu kurumlarini ve uluslararasi heyetleri bulusturan dev bir etkinlige dönüstü.
Yerli üreticileri alim heyetleriyle ve askeri ataselerle bir araya getiren zirveye bu yil aralarinda savunma sanayisinin öncü firmalarinin da yer aldigi 100’e yakin sirketin katilmasi bekleniyor. Yaklasik bin 200 ziyaretçinin agirlanacagi ve covid-19 salginina karsi tüm tedbirlerin alinacagi iki günlük etkinlikte bazi yeni projelerin de ilk tanitimi yapilacak.
Türk savunma sanayisinin en son teknolojiyle üretilmis ürün ve çözümlerini incelemek için ABD, Avusturya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Burundi, Danimarka, Endonezya, Filistin, Fransa, Güney Sudan, Ispanya, Japonya, Kazakistan, KKTC, Kongo, Kosova, Pakistan, Sirbistan, Sri Lanka, Ukrayna ve Ürdün basta olmak üzere 22 ülkeden ziyaretçiler MRBS’ye katilim gösterecek.