Tarih: 30.06.2021 15:00
Pandemi, tarimin sürdürülebilirligini tehdit ediyor!
Covid-19 pandemisi tarim sektörünün sürdürülebilirliginin saglanmasi açisindan birçok tehdit olusturuyor. Pandeminin herkesi tarimin yasam için ne kadar önemli oldugunu gözden geçirmeye tesvik ettigini belirten uzmanlar, tarimsal sistemlerin karantina durumlarina uyum saglama kapasitelerini artirmanin büyük önem tasidigini ifade ediyor. Uzmanlar, temel ürünler saglamasi nedeniyle tarimin ülkeler için vazgeçilmez oldugunu vurgularken hazir tohum kullanimindaki artisin maliyetleri artirdigina ve verimi düsürdügüne dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi Tibbi Aromatik Bitkiler Program Baskani Dr. Ögretim Üyesi Tugba Kaman, pandeminin tarim üzerindeki etkileri hakkinda degerlendirmelerde bulundu.
Tarimda sürdürülebilirlik Covid-19 tehdidi altinda
Covid-19 pandemisinin dünya çapinda önemli ekonomik zorluklara ve ölümlere neden olmaya devam ettigini ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Tugba Kaman, “Covid-19 salgininin geçmiste yasanan pandemiler gibi hem yerel hem de küresel olarak tarimsal gida sistemi üzerinde dogrudan ve dolayli etkilerinin oldugunu söyleyebiliriz. Pandemi tarim sektörünün sürdürülebilirliginin saglanmasi açisindan birçok tehdit olusturuyor. Bu nedenle tarimsal sistemlerin karantina durumlarina uyum saglama kapasitelerini artirmak büyük önem tasiyor. Covid-19 pandemisine uyum saglamak için tarim sistemlerinin riskleri, kirilganligi, esnekligi ve sistemik degisimlerinin iyi anlasilmasi gerekiyor.” dedi.
Pandemi tarimin önemini gözler önüne serdi
Pandeminin herkesi tarimin yasam için ne kadar önemli oldugunu gözden geçirmeye tesvik ettigini belirten Kaman, “Salginin altini çizdigi en önemli nokta ise temel besleyici gidalari daha dayanikli bir sekilde yetistirmek, beslenme hedeflerine etkili bir sekilde ulasmak için toprak ve su kaynaklarinin sürdürülebilir sekilde kullanilmasi gerektigidir. Çünkü gida arzi kesintileri dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de insanlar için ciddi sonuçlara yol açabileceginden dolayi önemli bir konudur ve sürdürebilirliginin saglanmasi gerekir.” diye konustu.
Hazir tohumlar maliyeti artiriyor, verimi düsürüyor
Tarimin her ülkenin vazgeçilmezi oldugunu ve temel ürünleri nedeniyle ülkeleri dogrudan etkiledigini vurgulayan Tibbi Aromatik Bitkiler Program Baskani Dr. Ögretim Üyesi Tugba Kaman, “Maalesef insanlar için vazgeçilmez bir unsur olan tarim, topragin yanlis islenmesi, yanlis sulama teknikleri, yanlis gübreleme, mevcut tekniklerin yetersizligi gibi pek çok nedenden dolayi verimsizlesiyor. Ayrica hazir tohumlarin kullaniminin artmasi, maliyeti artiriyor ve verimi düsürüyor.” ifadelerini kullandi.
Tarim daha fazla desteklenmeli
Insanliga hizmet eden en önemli sektörlerden biri olan tarimin ülkemizde daha fazla desteklenmesi ve gelistirilmesi gereken bir alan oldugunu vurgulayan Kaman, “Çünkü tarimin gelismesi ayni zamanda ülke ekonomisinin iyilesmesi ve kalkinmasi anlamina geliyor. Ayni zamanda istihdama katki saglayabilecek katma degeri yüksek ürünlerin üretiminin tesvik edilmesine de önem verilmeli.” dedi.
Yetistiricilige baslarken iyi planlama yapilmali
Dr. Ögretim Üyesi Tugba Kaman; tarimi gelistirmek, birim alandan daha yüksek verim alabilmek ve sürdürülebilirligini saglamak için yapilmasi gerekenleri söyle siraladi:
• Öncelikle çiftçilerimize bilinçli yetistiricilik konusunda egitimler planlanmali,
• Üretim tesvik edilmeli ve çiftçilerimize gerekli ekonomik destekler saglanmali,
• Yetistiricilige baslamadan önce iyi bir planlama yapilmali,
• Topragin ve suyun analizi yaptirildiktan sonra hangi ürünün yetistirebileceginin tespiti iyi yapilmali,
Ekolojik kosullar analiz edilmeli, yetistirilmesi planlanan ürünün ekimi dogru zamanda yapilmali ve hasat için en uygun zaman takip edilmeli,
Yine yetistirilecek ürüne uygun bir toprak isleme ve uygun sulama teknigi kullanilmali,
• Yüksek verim elde edilebilecek, hastalik ve zararlilara karsi dayanikli üretim materyali (tohum, fide, fidan, amaç) kullanilmali,
• Mutlaka yabanci ot temizligi yapilmali,
• Uygun zamanda ve topragin ihtiyacini karsilayacak içerikte gübreleme yapilmali,
• Bitkilerin kapildigi hastaliklara karsi mümkün oldugunca dogal, biyolojik, biyoteknik yöntemler ile mücadele edilmelidir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —