Mersin'in Anamur ilçesinde bölgenin baslica geçim kaynagi olan tescilli ' Anamur muzu' yilin 12 ayi boyunca hem örtü alti hem de açik alanda yetistirilerek ülke genelinde ekonomiye önemli katki sunuyor. Son yillarda üretimin artmasi ile senede 180 bin tondan fazla üretilen Anamur muzunda özellikle Eylül ayi ortasinda baslayan yogun hasat dönemi Mart ortasina kadar devam ediyor. Türkiye'nin yaklasik yüzde 50 muz ihtiyacini karsilayan Anamur sayesinde ithalatinda önüne geçiliyor. Örtü alti ve açikta bin bir emekle dogal olarak yetistirilen muzlar önce agaçlarindan kesilerek isleme tesisine sevk ediliyor. Burada askiya alinan muzlar tartilarak taraklara bölünüp sudan geçirilerek kasalara alinip sarartma odalarina aliniyor. 5 ile 10 gün arasinda sarartma odalarinda bekletilen muzlar tirlarla çevre illerin yani sira Istanbul, Ankara, Bursa, Izmir, Konya, Diyarbakir, Gaziantep ve Van basta olmak üzere ülke genelinde dagitima çikartiliyor. Bu yilin verimli geçtigini belirten üreticilere ve saha çalisanlari, yogun bir sezona girdiklerini aktardi.
Yogun sezonun açilmaya basladigini ve kesimlerinin hizlandigini belirten isçilerden Hasan Sönmez, dolgun ve kaliteye uygun muzlari kesip tesise götürüp islediklerini kaydetti.
Muzlarin kesim sonrasi araçlarla tesise sevk edildigini animsatan Isleme Tesisi Müdürü Nuriye Çapun,'Tesiste kantara alip muzlari kalite kalite ayiriyoruz. Askiya alarak kazanlarin oldugu bölgeye gönderiyoruz. Her kalite ayri bir kazana dogranarak paketleme yapilir. Paketleme sonrasinda ise sarartma odalarina aliyoruz. Sevkiyata göre sarartma islemini yapiyoruz. Yaklasik 5 ile 10 gün arasinda sevkiyatlarimiz tamamlaniyor' dedi.
'Kokusu, tadi farkli, daha lezzetli'
Anamur muzu hasadinin 12 aya yayilmis durumda oldugunu dile getiren Isletme sahibi Teoman Yanik ise 'Mart sonuna kadar hizli olur. En yogun dönemi bu 5 ayda olur. Diger aylarda da azalma olur ama yine de 12 hasat olur ve tesisimiz de hizmet verir. Muz üretimi sektörü kazançli bir sektör. Muz üretimi küresel isinmadan kaynakli olarak Anamur disina Adana ve Antalya'ya da yayildi. Burada üretilen Anamur muzunda kokusu ve tadi biraz farkli, daha lezzetli. Anamur iklim ve toprak olarak muza çok daha uygun. Anamur civarinda 180 bin ton muz rekoltemiz var. Yaklasik yüzde 5 ile 10 arasinda artar diye düsünüyoruz. Ama son yillarda arazi, demir ve sera maliyetleri nedeniyle sera yapimi azaldi' ifadelerini kullandi.
'Muzun baskenti Anamur, hiç krizden etkilenmemistir'
Ilçe Belediye Baskani Hidayet Kilinç da IHA muhabirine yaptigi açiklamada, 'Muzun baskenti diyoruz biz Anamur'a. Tabi bunda da hakli gerekçemiz var. Çünkü Türkiye'de üretilen muzlarin yüzde 50'si Anamur'da üretilmekte. Biz de bundan dolayi hakli olarak Anamur'u muzun baskenti olarak ilan ettik. 180 bin ton civarinda ama her yil rekolte biraz daha artmakta. Anamur muzunu söyle görmek lazim. Anamur'un muz her seyidir. Muz arti çilektir. Çünkü ekonomisi buna baglidir. Yani nedir, satanindan, çalisanindan, is makinesinden, is yeri açanindan, tarla açanindan efendim nedir demircisinden, demir ticareti yapanindan, naylon ticareti yapanindan, üzerine naylonu çekeninden, hayvan gübresi satanindan, yani her dala, her bölgeye, her insana Anamur'un muzunun bir dokunuslugu vardir. Yüzde 80-90 oraninda Anamur'daki muz üreticisi muz ekonomisine bir katkidir. Anamur hiç krizden etkilenmemistir. Bunun en önemli hadisesi Anamur muzunun yetistirilmesi ve muz tüketiminin devam etmesidir diye düsünüyorum' seklinde konustu.