3 yil önce ’imkansiz diye bir sey yoktur’ diyerek mesaisi disinda çocukluk hayali olan arabayi yapmaya baslayan 22 yasindaki tornaci Musa Topak, hurdaci ve parçacilardan topladigi malzemelerle aracini yürür hale getirdi. ’Okusaydim mühendis olmak isterdim’ diyen Topak, sanayide torna ustasi olmaktan da mutluluk duydugunu belirtti.
'Jantlarini hurdacidan aldim, motorunu çikmacidan aldim'
Çocukluk hayali arabayi gerçege dönüstürmek için 3 yil önce karar aldigini ifade eden Musa Topak, '12 yasimda sanayie basladim, demire olan sevgimden dolayi. Bu arabayi yapmaya 3 yil önce basladim. Yani çocukluktan beri hevesimdi böyle bir sey yapmak. Sonunda nasip oldu. Jantlarini hurdacidan aldim, motorunu çikmacidan aldim, direksiyon kutusunu tamirciden. Bu araci eski malzemelerden kullanarak yaptim. Tasarimi olsun, süspansiyonu olsun hepsi bana ait. Tasarladim, resmettim, çizdim, ölçülendirdim. Yani onun için 3 yil gibi uzun bir süreç oldu' dedi.
'Bir araçta olmasi gereken her sey var'
Arabasini trafige çikacak seviyeye getirdigini ama trafikte kullanmadigini dile getiren Topak, 'Trafikte kullanamadigimiz için mecbur böyle kapali alanlarda kullaniyoruz. Bir araçta olmasi gereken her sey var. Fren sistemi mevcut, gaz, debriyaj, pedallar. Vitesi ayni araba vitesi gibi. Koltuk ayni, direksiyon ayni, manevra sistemi ayni. Yani vites geçisi yumusak, sikinti yok. Bundan sonra disina kaporta yapmayi düsünüyorum. Boyasini yapacagim, isik sistemini yapacagim. Yani önlere isik arkaya stop. Ufaktan bir ses sistemi de koymak istiyorum' diye konustu.
'Imkansiz diye bir sey yok, bende yapabilirim dedim'
Kendi arabasini yapanlardan ilham aldigina da deginen Topak, 'Çocuklugumda internetten hep görüyordum, el yapimi arabalari. Dedim bir gün bende yapmak istiyorum, niye olmasin. Imkansiz diye bir sey yok, bende yapabilirim, oradan aklima geldi. O yüzden yapmaya basladim. Okusaydim, mühendis olmak istiyordum. Ama okuyamadik, sanayi basladik. Lisede okuyamadigimiz için tornaci olduk' dedi.
'5 bin TL harcadim, haftaliktan para arttira arttira'
Dogru motoru bulmak için bir yil bekledigini, bu sirada da geri kalan islemlerini tamamladigini anlatan Topak, 'Bunun motor sistemini bulmak için bir sene bekledim, buna motor bulamadim. Bu sebeple araba bir sene yatti. O bir senede geri kalan islerini hallettim, yürür hale getirdim. Ondan sonra motorun montajini yaptim. Hizini ölçmedik, ama saatte 100 kilometre hiz yapacagina inaniyorum. Yani daha hizli gidecek bir yol bulamadim. Aracimizi trafige kapali alanlarda kullaniyoruz. Ancak sanayi pazar günü trafige kapali oluyor o zaman kullanabiliyorum. Maliyeti bana 5 bin TL oldu, sadece malzemesi. 5 bin TL para harcadim, onda da haftaliktan para arttira arttira' seklinde konustu.
Mersin HABERI