Çavusoglu yaptigi açiklamada, 'Mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalismalarimiz var.' dedi.
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Suriyeli mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için komsu ülkeler olarak inisiyatif aldiklarini belirterek, 'BM Mülteciler Yüksek Komiserligi'yle Suriyeliler basta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalismalarimiz var' dedi.
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Antalya'nin Manavgat ilçesinde gazetecilere açiklamalarda bulundu. Bakan Çavusoglu, mültecilerin Covid-19'la birlikte bütün dünyada sorun oldugunu ifade ederek, 'Artik mültecilerin güvenli sekilde ülkelerine döndürülmesi, gönderilmesi için uluslararasi toplumdan daha iyi bir destek görmeye basladik. Bu isin ciddiyetini biraz anladilar. Basta BM Mülteciler Yüksek Komiserligi'yle Suriyeliler basta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalismalarimiz var. Bu konuda komsu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak olarak biz bir inisiyatif baslattik. En fazla Suriyeliye ev sahipligi yapan komsu ülkeler olarak. Lübnan'dakilerin durumu çok kötü. Tabii bunlari zorla iterek degil de sahada, Suriye içinde, bizim harekat bölgelerimizde oldugu gibi, Idlib'de oldugu gibi ülkesine dönen insanlara bir seyler saglayabilmek; okul, egitim, saglik, istihdam yaratici projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor' dedi.Bakan Çavusoglu, iç savas devam ettigi için Avrupa ülkelerinin bugüne kadar Suriye'nin yeniden insasina karsi çiktigini söyleyerek, 'Bu dogruydu, savas devam ederken bir ülkenin yeniden insasi gerçekçi degildi. Rejimle ilgili olsun hepimizin tutumu belli ama sahada temel ihtiyaçlari karsilamak mümkün' diye konustu.
Afganistan'daki durumun Suriye'den çok farkli oldugunu vurgulayan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, söyle devam etti:
'Insanlari hemen göndermek dogru da degil, mümkün de degil. Muhataplarimiz yok. Biz zaten bir önceki yönetim döneminde uçaklarla Afganlari Afganistan'a gönderiyorduk. Pakistan'a da ayni sekilde gönderiyoruz. Sonuçta bu bir sorun, tüm dünyada sorun. Covid-19'la beraber, bu sorun daha da artmaya basladi. Bu küresel bir sorunsa uluslararasi toplum olarak hep birlikte bu sorunu çözelim. Biz yine de bu isin bir sorun oldugunu görüyoruz, toplumda bir rahatsizlikta var. Ama bu ise irkçi ve fasizan bir yaklasimla bakmak son derece yanlistir. Diger taraftan toplumsal bir sorunsa da hep birlikte sakin bir sekilde degerlendirip, yeni politikalar da üreterek, çare bulmak için Içisleri Bakanligimiz basta olmak üzere tüm kurumlarimizla çalisiyoruz.'
Kaynak:habermerkezi