Üniversite yerlesme sonuçlarinin açiklanmasiyla birlikte milyonlarca ögrenci barinma telasina girdi. Asilamanin da önemli rakamlara ulasmasiyla yüz yüze egitim verilen aranin ardindan bu dönem basladi. Emlakçilar, üniversite ögrencilerinin de yüz yüze egitim alacak olmasinin kiralik ev bulmayi daha da zor hale getirdigini vurguluyor. Ögrenciler okullarinin bulundugu lokasyonlarda kiralik ev bulamazken, bazi ögrenciler ise okula uzak bölgelerden de ev kiralamak durumunda kaldiklari belirtiliyor.
Emlakçilar da genel olarak kiralik daire sikintisi yasadiklarini dile getirirken, yüz yüze egitimin baslamasi ve üniversiteyi kazananlar ile atamasi yapilan memurlarin da barinma telasina girmesiyle yogunlugun arttigini belirtiyor. Emlakçilar, ögrencilerin genel olarak metro, metrobüs gibi ulasimin oldugu bölgeleri tercih ettiklerini belirtirken, dolu dairelere 2 bin 500 ila 3 bin lira arasinda bir fiyatla oturduklarini söylüyor. Ögrenciler, bos dairelere ise bin 500 lira ila 2 bin lira arasinda degisen fiyatlarla ev tutabildikleri belirtiliyor.
Emlakçi Muhammet Asik, genel olarak kiralik daire sikintisi yasadiklarini söyleyerek, “Ögrenciler uzun bir dönem online egitim almak durumunda kaldi. Bu sebeple evden çikamadiklari için ve belirsizligin devam etmesinden dolayi kimse yer degisikligi yapmadi. Bu sebepten dolayi kiralik evler yok denecek kadar az. Yeni atananlar ve üniversiteyi kazanan ögrenciler kiralik ev bulamiyor. Ögrenciler için bizde sikinti yasiyoruz” ifadelerini kullandi.
'Ulasimi rahat yerler tercih ediliyor'
Ögrencilerin genelde metrobüs, metro gibi ulasimi kolay ve okullarina yakin lokasyonlari tercih ettiklerini belirten Asik, “Su dönemde artik ulasim ve okula yakin yerlerde yer bulamadiklari için çesitli bölgelerden ev tutabiliyorlar. Ögrenciler dolu dairelere 2 bin 500 ila 3 bin lira arasinda bir fiyatla oturuyorlar. Bos dairelere ise bin 500 lira ila 2 bin lira arasinda degisen fiyatlarla ev tutabiliyorlar” seklinde konustu.
Yüz yüze egitimin olmamasi kiralik daireleri etkiledigini söyleyen Asik, “Eger online egitim olursa, kiralik evler bulunamayabilir. Çünkü insanlar bulundugu konumu degistirmek istemeyecektir” dedi.
'Kiralik dairede sikinti yasiyoruz, satilik dairede problem yok'
Bahçelievler Yenibosna'da yeteri kadar insaat alaninin olmadigini belirten Asik, kentsel dönüsüm kapsaminda yapilan binalara yine orada mevcut ev sahiplerinin oturdugunu söyledi. Asik, “Kentsel dönüsüme giren binalardan çikanlar da bu sefer kiralik dairelere yöneliyor ancak onlarda bulamiyor. Bu sene kiralik daire konusunda bir sikinti yasiyoruz ancak satilik daire konusunda bir problemimiz bulunmuyor” açiklamalarinda bulundu.
Asik, “Biz emlakçilar olarak daha fazla kurumsallik istiyoruz. Satis yetkileriyle ilgili tüm evraklarimiz bulunuyor ancak evini satmak isteyen ev sahipleri veya bu isi yapmakta olan yeterli yetkiye sahip olmayan insanlarin yetki belgeli olmalarini istiyoruz” dedi.
Emlakçi Hakan Özkanca ise, “Bölgemizde insaat alaninin olmamasi kiralik fiyatlarini etkiliyor. Bir diger sebep ise kisitlamalarin kalkmasiyla dügünlerin hem hafta sonu hem de hafta içi olmasidir. Satilik daireleri arayip kiralik daireye verebilir misiniz diye arayanlar bile oluyor' ifadelerini kullandi.