Tarih: 03.09.2021 14:10
Yarismaci olarak katilacaklardi, festivalin tüm motorlarini onlar üretti
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan farkli liselerde egitim gören Hüseyin Oguz, Faruk Can Yilmaz ve Selman Tigli isimli 3 genç, ögretmenlerinin tavsiyeleriyle bir araya gelerek Gebze Roket Takimini kurdu. Gençler, ilk olarak Teknofest'te yarisarak hünerlerini sergilemek istedi.
Gözden kaçirdiklari bir dosyayi eksik gönderdikleri için Teknofest'e katilamadan diskalifiye olan gençler, buna ragmen yilmayarak çalismaya devam etti. Daha sonra baska bir festivalde yarisabilmek için hazirliklarini sürdüren 3 lise ögrencisi, bu kez de festival yetkililerinin, kendilerine yeterli sayida model roket motorunun ellerinde bulunmadigini söylemesi üzerine, festival için model roket motoru üretimi isini üstlendi.
Kendilerinden fedakarlik ederek, geçici atölyeler ve sinirli imkanlarla çalisan 3 ögrenci, diger yarismacilar için 4 günde 60 model roket motoru üretti. Motorlarin yakitini, hammadde hariç bütün malzemelerini kendileri üreten gençler, üretim yapabilecekleri küçük bir atölyeye sahip olmanin ve Türkiye yararina çok daha güzel isler basarabilmenin hayalini kuruyor.
“Ilk baslarda sayimiz daha fazlaydi, su an 3 kisi devam ediyoruz”
Gebze Roket Takimi'nin nasil kuruldugunu anlatan takim kaptani Hüseyin Oguz, “Okula yeni basladigim zamanlarda 11. siniftan abiler gelip bana ‘Roket yapmak ister misin?' diye sordular. Kime sorulsa dalga geçer önce ama ben onlari dinledim ve bu sekilde yapmaya basladim. Zamanla hobiden tutkuya dönüstü bu is. Artik istesem de birakamiyorum gibi, 3 yildir ugrasiyorum. Son 1 yildir profesyonel isler yapiyoruz. Ilk yil biraz amatörce geçiyordu. Çünkü bütçemiz yoktu, yeterli destegimiz yoktu. Yaz aylarinda fizik hocamiz beni arayip ‘Birkaç okul bir araya gelerek roket takimi kurmayi planliyoruz, içinde bulunmak ister misin?' dedi. Ben de tabii ki böyle bir firsati geri çeviremeyecegim için hemen kabul ettim. Hocalarimiz bizi bir araya getirdi arkadaslarla. Ilk baslarda sayimiz daha fazlaydi. Çalisan sayisi azalinca su an 3 kisi eylemlere devam ediyoruz” dedi.
“Inandik, zaten inanmak basarmanin yarisidir”
Gebze Roket Takimi olarak ilk basta Teknofest'in roket kategorisine hazirlanmak istediklerini söyleyen Oguz, “Yarisma sürecinde beklenmeyen olaylardan dolayi bu yil diskalifiye olduk ve katilamadik. Yaklasik 50 sayfalik bir sartname var. Sinav haftasi falan derken sartname son zamanlara kaldi ama ben yaklasik 1 haftada tamamlayip bitirdim. Maalesef ki sartnameye roket dosyasini eklemeyi unutmusuz. Herkesin hatirlamasi gereken bir ayrinti bu, biz kaçirmisiz. Ama tecrübe oldu dedik. Bu zamanda kendimizi gelistirelim, yeni seyler ögrenelim dedik ve yola koyulduk. Karsimiza Inegöl'ün düzenledigi bir festival çikti. Model roket kategorisi de vardi. Teknofest kadar komplike bir yarisma degildi ama sonuçta bir yerden baslamak lazim diye düsündük, model roket kategorisine basvurduk. Son ana kadar hiçbir sikintimiz yoktu, roketimiz hazirdi, ayni zamanda motorumuz da vardi. Yarisma bizimle iletisime geçti ve yeteri sayida motorlari olmadigini, kendi motorumuz varsa katilabilecegimizi söyledi. Bizim motorumuz oldugunu söyledik ama motor yoksa diger yarismacilar hüsrana ugrayacak ve kendi kendimize yarisacagiz gibi bir sey olacak. Onun için ‘Acaba biz motor üretebilir miyiz?' düsünceleri kafamizda belirdi. Gerekli toplantimizi yaptik arkadaslarla. Biz burada takim olarak 3 kisiyiz, ayrica bir de Ömer abimiz var, Bursa Teknik Üniversitesi'nde okuyor. Ondan da ricaci olduk. Inandik, zaten inanmak basarmanin yarisidir. Biz yarismayla iletisime geçtik, onlar da çok sevindiler. Ben tatilimi böldüm geldim, arkadaslari hemen topladik ve 1 gün gibi kisa bir sürede tüm gerekli malzemeleri toplayarak Inegöl'e yola koyulduk” diye konustu.
“Yakiti ürettik, gerekli formülü 3 gün içinde bulduk ve üretime geçtik”
Profesyonel b ve gerekli makineleri olan bir kisinin bu isi 1 günde yapabileceginin altini çizen Oguz, “Ama biz lise ögrencisiyiz, daha önce böyle bir atilimimiz olmamis. Yeterli kadar bilgimiz ve gerekli araçlarimiz yok. Biz hammadde toplamakta bile zorlanirken gerekli makineleri bulmamiz imkansiz gibi bir seydi. Özellikle bu süreçte en çok isimize yarayacak bilyali havani bulamadik. Bursa Teknik Üniversitesine bile basvurduk ama ellerinde yoktu. Profesyonel b ve gerekli makineleri olan bir kisinin bu isi 1 günde yapabileceginin altini çizen Oguz, “Ama biz lise ögrencisiyiz, daha önce böyle bir atilimimiz olmamis. Yeterli kadar bilgimiz ve gerekli araçlarimiz yok. Biz hammadde toplamakta bile zorlanirken gerekli makineleri bulmamiz imkansiz gibi bir seydi. Özellikle bu süreçte en çok isimize yarayacak bilyali havani bulamadik. Bursa Teknik Üniversitesine bile basvurduk ama ellerinde yoktu. Onun gibi malzemeleri kendimiz üretmemiz gerekti. Asil problemimiz hem AR-GE'yi hem üretimi 4 gün gibi kisa bir sürede yapmamiz oldu. Onun fiziksel yorgunlugu bir tarafa, psikolojik baskisi biraz zordu. Sonuçta insanlar il disindan geliyorlar, biz yapariz dedik, yapamazsak acaba neler olacak diye düsüncelerimiz vardi. Allah'a sükür üstesinden geldik. Ilk günü zaten bilyali havani üretmeye harcadik ve 1 günümüz orada heba oldu. Bu süreçte aylarca, onlarca deneme yapmaniz lazim. Biz sadece 6 atis, 6 deneme yapabildik gerekli formülü toplamak için. Bilyali havan oldu, barut deneyelim dedik, barut olmadi. 6 çesit yakit denedik. Normalde bu isi ticari olarak yapmak istiyorsaniz kesinlikle barut kullanmaniz lazim ama biz orada amatör bir is yaptigimiz için destegi esirgemediler ve sekerli yakita dönmemizi anlayisla karsiladilar. Sekerli yakiti ürettik, gerekli formülü 3 gün içinde bulduk ve üretime geçtik” seklinde konustu.
“ Türkiye yararina isler yapmak istiyoruz “
Kendilerine ait bir çalisma ortamlarinin, atölyelerinin bulunmadigini vurgulayan Oguz, “Arkadaslarla okullarda, bu gibi geçici atölyelerde, kafelerde bile toplandigimiz oluyor. Onun için gerekli aletimiz hiç yok. Kendimiz alet alalim desek koyacak yerimiz yok. bizler küçük heyecan ve hobi olan bu isimizi daha da büyütmek, Türkiye yararina isler yapmak istiyoruz. Model roketten tutun, gerçek roket motorlarina kadar yapabilecegimize inaniyoruz.
Fakat bunun için bizim içini doldurabilecegimiz bir atölyeye ihtiyacimiz var. Büyük olmasa da zamanla, yavas yavas içini doldurabilecegimiz bir yer gerçekten lazim. Buradan belediyemiz basta olmak üzere, bakanlarimiz ve Cumhurbaskanimiza sesleniyoruz, sesimizi duymalarini istiyoruz. Gebze, Kocaeli çevresinde bize gerekli olan atölyeyi saglayabilirlerse eminiz Türkiye yararina çok daha iyi isler basaracagiz” ifadelerini kullandi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —