Pandemi döneminde çocuklarin okula gitmekten korkmalarinin sosyal fobiden kaynaklanabilecegine dikkat çeken Medical Park Ordu Hastanesi’nden Psikolog Irem Naz Kirim, “ Pandemi döneminde çocuklari yasi geldiyse okula gönderin, pandemi sürecini çocugu korkutmadan, yasina uygun videolar ve kitaplarla anlatin” dedi.
“Çocuklarinizi korkutmadan egitici videolarla pandemiyi anlatin”
Pandemi döneminde dogan veya büyüyen çocuklarin hayata hâlâ adapte olamadiklarinin altini çizen Psikolog Irem Naz Kirim, “Çocuklarda sosyallesememesi, ev içinde kisitli kalmasi, hastalik geçirmesi, egitimini yeterli derecede alamamasi hem psikolojik hem de gelisimsel açidan gerilemeye sebep olmus olabilir. Çocuklarin en önemli ögrenme yolu gözlemlemektir. Pandemi dönemindeki çocuklar ne yasitlariyla bir araya gelerek deneyim kazanabildiler ne de yasinin gerektirdigi davranislari sergileyebildiler. Okullarin açilmasiyla birlikte bir taraftan heyecan duyarken bir taraftan da kaygilaniyorlar. Pandemi döneminde çocuklarinizi yasi geldiyse okula gönderin, pandemi sürecini çocugunuza korkutmadan, yasina uygun videolar ve kitaplarla anlatin” diye konustu.
“Pandemiden sonra çocuklarda sosyal fobi artti”
Psikolog Irem Naz Kirim, pandemi döneminde özellikle okul çagindakilerde okul korkusu, sosyal fobiler, hastalanma korkusu, performans korkusu, teknoloji bagimliligi, uyku ve beslenme bozukluklari görülmesinin siklastigini söyledi.
Psikolog Irem Naz Kirim, su bilgileri paylasti:
“Ev içinde olmaya alisan çocuklar okulun bilincine varamadiklari için okuldan korkmaya, alistiklari ortamdan uzaklasmak istememeye ve okul fobisi gelistirerek, çesitli bedensel yakinmalar göstererek okula gitmeye direnç göstermeye basladi.Disarida olmaktan uzaklasan çocuklar topluma karismada zorluk çekmeye, insanlarin onlara zarar verecegine, haklarinda olumsuz düsüneceklerine, ve yargilanacaklarina inanarak sosyal fobi gelistirdiler. Okullarin bir açilip bir kapanmasiyla, her gün etraftaki birinden ya da sosyal medyadan yalan yanlis bilgilerle dolan, ailelerin endisesiyle birlikte bir de yakinlarindan biri hastalik geçirdiyse daha da kaygilanan çocuklar hastalanma korkusu gelistirdiler. Yeterli egitimsel gerekliliklerini uygulayamayan gençlerimiz, okullarin açilmasiyla birlikte hem kendilerinin hem ailelerinin hem de ögretmenlerinin beklentilerini karsilayamayacaklari düsüncesiyle performanslari konusunda kaygilanmaya basladilar. Kontrolsüz beslenme ve uyku saatlerinde sasmalar olan çocuklarimiz düzensizlige alistilar. Bunun sonucunda da uyku ve yeme bozukluklari gelistirdiler.”
“Tedbirlere uyarak sosyallesmesine izin verin”
Derslerin online olusuyla hayatin tam ortasina yerlesen teknolojinin de kontrolü ele aldigini ve derslerle birlikte hem oyunla sosyallesme hem sosyal medyayla iç içe olma durumunun arttigini isaret eden Psikolog Irem Naz Kirim, su önerilerde bulundu:
“Çocuklar her seylerini paylasirlar, bunlara mikroplar da dâhil. Okulda, parkta, herhangi bir sosyal ortamda. Ama bu demek degil ki çocugumuzu tüm bu alanlardan sakinmak zorundayiz. Tam tersine çocugunuza korunma yollarini ögreterek sosyal ortamlarda dikkatli bir sekilde bulunmasini saglamalisiniz. Çocuklar dilini yasitlariyla iletisim kurarak gelistirir. Dengesini ve sosyal becerisini, öz bakimini, ince-kaba motor fonksiyon gelisimlerini parkta, okulda düse kalka oyunla ögrenir.”
“Kendi kaygilarinizi çocugunuza yansitmayin”
Çocuklarin deneyimlerinin çogunu gözlemleyerek ögrendigini söyleyen Psikolog Irem Naz Kirim, ebeveynlerin kendi korku ve kaygilarini çocuklara yansitmamaya özen göstermeleri gerektigini söyledi.
Çocuklarin deneyimlerinin çogunu gözlemleyerek ögrendiklerine dikkat çeken Psikolog Irem Naz Kirim, bu yüzden ebeveynlerin verecegi her tepkinin çocuklarin gelisimi için çok önemli oldugunu vurgulayarak “Kaygili anne-baba olmak, kaygili çocuk olmak demektir ve bu da birçok hastaligi beraberinde getirir. Çocuklarin kaygili anne-babaya degil, bilinçli ebeveynlere ihtiyaci oldugunu unutmayin. Özellikle krese veya ilkokula baslayacak çocuklarin okula adapte olmalarinda sorun olup olmayacagi hakkinda ön fikir sahibi olabilmek için gelisim, zekâ veya okula hazirlik testleri yaptirilmasi önemlidir. Bu testlerin yapmanin ve degerlendirmenin uzmanlik istedigini ve sonuçlarin aileler için çözüm yolunda ciddi yol gösterici oldugunu söyledi.
Psikolog Irem Naz Kirim, “ Pandemi sürecinde yemek, uyku, dinlenme ve oyun düzenleri bozulmus çocuklar için toparlamak adina önce ebeveynlerin düzen degisikligine giderek çocuklara örnek olmasi gerektigini unutmamak gerekli, siz çocugunuza örnek olursaniz o da sizi takip edecektir. Okula gitme ya da adapte olma konusunda sorun yasayan çocuklar için mutlaka uzmana danisilmali ve çocuklarin bu süreçte ihtiyaç duydugu destegi almalari saglanmalidir“ dedi.