Tarih: 02.09.2021 13:58
Akkuyu NGS'nin 2. ünitesi için üretilen buhar jeneratörlerinin sevkiyatina baslandi
Her biri 355 ton agirligindaki 4 buhar jeneratörü, 3 bin kilometrelik bir deniz yolculugunun ardindan insa sahasina ulasacak.
AEM-Technologies Genel Müdürü Igor Kotov, konuyla ilgili yaptigi açiklamada, 4 buhar jeneratöründen ilkinin yapiminin planlanan takvimden 8 ay önce tamamlandigini belirterek, 'Setin temel üretim islemlerinin süresi yariya indi. Bu, sirketin etkili ve yogun atilimi sayesinde saglanmistir. Üretim üssümüzü büyük ölçüde güçlendirdik, dijital teknolojileri getirdik. Etkinligi artirmayi ve personeli gelistirmeyi sürdürüyoruz. Bunun sonucunda bugün Türkiye'deki ilk nükleer güç santralinin ikinci ünitesi için setin sevkiyatina basliyoruz. Bizim için kilit nokta, bunun belirlenmis olan zamandan çok önce baslamis bir sevkiyat olusudur. Tesiste nükleer güç ekipmani imalatinin, üretim kapasitelerinin maksimum kullanimiyla istikrarli bir üretim temposu seviyesine ulastigini söyleyebiliriz” dedi.
Buhar jeneratörleri, reaktörün birinci devresinin temel ekipmani olma özelligini tasiyor. Akkuyu NGS projesinde, her biri 4 buhar jeneratörü ile donatilacak olan 3+ nesil VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesi yer aliyor. Dünyada 'yap, islet, sahip ol' modeliyle insa edilen ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu NGS, VVER-1200 tipi 3+ nesil 4 reaktörden olusacak. Her bir reaktörün kapasitesi 1200 MW olacak.
Buhar jeneratörü birinci bir sinif güvenlik ürünü olarak kabul ediliyor. Gövdesi, iki eliptik tabanli yatay silindirik bir kaptan olusan buhar jeneratörünün orta kisimda, reaktör sogutucusu giris ve çikis kolektörleri bulunuyor. Gövdenin üst kisminda buhar boslugu, alt kisminda ise 11 bin paslanmaz borudan olusan isi degisim yüzeyi yer aliyor. Çapi 16 mm, uzunlugu ise 11 ila 17 metre arasinda olan buhar jeneratörü borulari, tamaminin birlestirilmesi durumunda 148,5 kilometrelik bir uzunluga ulasabiliyor. Boru uçlari iki kolektöre sabitleniyor. Buhar jeneratörünün uzunlugu yaklasik 15 metreyi bulurken, çapi ise 4 metreyi geçiyor. Ekipmanin agirligi ise 355 tonu buluyor.
Attomash'den müsteriye teslimat, kara ve deniz yoluyla, kombine biçimde yürütülüyor. Ekipman öncelikle kara yoluyla Tsimlyansk Baraji Limani'na ulastirilacak. Buhar jeneratörleri daha sonra 650 tonluk bir köprülü vinç kullanilarak mavnaya yüklenecek ve deniz yoluyla Türkiye'ye gönderilecek.
“Nehir-deniz” tipi gemi, Volgodonsk'dan yola çikip Don Nehri boyunca Konstantinovsk, Semikarakorsk, Rostov-on-Don, Azak sehirlerinden geçecek. Ardindan Azak Denizi ve Kerç Bogazini da geçerek Karadeniz'e gelecek. Sonrasinda Istanbul Bogazindan da geçecek olan ekipman, Marmara Denizi, Çanakkale Bogazi ve Ege Denizinin ardindan Akdeniz'e ulasacak. Ekipman böylece yaklasik 3 bin kilometrelik bir deniz yolculugunun ardindan Akkuyu NGS insa sahasina ulasmis olacak.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —