Tarih: 30.06.2021 13:02
Yaz mevsiminde kulak sagligina dikkat !
Isitme yetisinin azalmasi, çinlama hissi veya kulaktan disari dogru gelen akinti, kulak zari delinmesinin isareti olabilirken; bu ince zarin gördügü hasar; yirtilma veya delinme olarak sonuçlanabiliyor. Kisiye agri duygusu vermeden gerçeklestigi için bazen önemsenmiyor olmasi daha büyük ve önemli rahatsizliklara da yol açabilir. Özellikle yaz mevsimiyle birlikte baslayan deniz ve havuza girme zamani bu sürecin çok daha özenli bir sekilde önemsenmesini gerektiriyor.
Yeni Yüzyil Üniversitesi Gaziosmanpasa Hastanesi KBB Bölümü Ana Bilim Dali Baskani Doç Dr Abdülkadir Özgür; kulak zari delinmesi hakkinda bilgiler vererek, özellikle yaz mevsiminde deniz ve havuza girenlerin dikkatli olmasi gerektigini belirtti ve sikayet oldugu takdirde mutlaka muayene yapilmasi gerektigini söyledi. Dikkate alinmayan küçük sikayetlerin, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi hastaliklara sebep olabilecegini ifade etti.
Kulak zari isitmemizi saglayan kemikçikler gibi orta kulak yapilari ile dis ortam arasinda bir bariyer olusturur. Böylelikle dis ortamda bulunan mikroplar orta kulak yapilarina zarar veremezler. Fakat kulak zari delik olanlarda orta kulak korumasiz hale gelir ve tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olur. Bu duruma biz kronik otit diyoruz. Olusan bu enfeksiyonlar kulakta tekrarlayan kötü kokulu akinti, giderek artan isitme kaybi ve bas dönmesi gibi nispeten göz ardi edilebilecek sikayetlere yol açabilecegi gibi yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi hastaliklara da sebep olabilir
Kulak zarimin delik oldugunu nasil anlarim?
Kulak zarinin delik olup olmadigi kulak muayenesi ile tespit edilir. Eger kulakta isitme kaybi, akinti gibi sikayetler var ise mutlaka Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani tarafindan degerlendirilmesi gerekir. Kulak zarinda delik tespit edilirse isitme kaybinin derecesinin belirlenmesi için odyolojik degerlendirme ve enfeksiyonun kulak kemigine olan zararinin degerlendirilmesi için bilgisayarli tomografi yapilmasi gerekir. Hastaligin siddetine göre bazen MR çektirmekte gerekebilmektedir.
Kulak zarimda delik var ne yapmaliyim?
Kulak zarinda delik var ise kulagin su ile temas etmemesi çok önemlidir. Bunun için banyo yapmak, yüzme gibi su ile temasin sik oldugu durumlarda mutlaka kulagin tikanmasi gerekir. Bunun için silikon tikaç kullanilabilecegi gibi yagli bir krem ve pamuk ile tikaç hazirlanabilir. Fakat bu koruma sadece enfeksiyonlarin tekrarlamasi için geçici bir çözümdür. Kulak zarinda delik var ise mutlaka ameliyat ile tamir edilmesi gerekir.
Kulak zarinin tamiri için hangi ameliyatlar yapilmaktadir?
Kulak zari delik oldugunda yapilacak olan ameliyata daha çok hastaligin ne kadar ilerledigine bakilarak karar verilir. Eger sadece kulak zari delik ise ve hastaligin orta kulakta yaptigi hasar sinirli ise timpanoplasti dedigimiz kulak zari tamir ameliyatini yapilir. Bu ameliyat önceleri kualk arkasindan kesi yapilarak yapiliyordu. Fakat günümüzde endoskopik yöntemlerle kulak kanalindan yapilabilmektedir. Böylelikle hasta daha çabuk iyilesmekte ve günlük yasantisina daha çabuk dönebilmektedir. Fakat hastalik ilerlemis ve kulak kemiginde erimeye neden olmus ise o zaman mastoidektomi dedigimiz ameliyat gerekli olabilir. Bu ameliyat ile kulak kemigindeki enfeksiyon özel mikroskop kullanilarak özel aletlerle temizlenmektedir. Hastaligin erken döneminde tespit edilip müdahale edilmesi hastanin agir ameliyatlara gerek olmadan iyilesmesi için çok önemlidir. Böylelikle hasta yüz felci, menenjit beyin apsesi gibi ortaya çikabilecek ciddi durumlardan korunmus olur.
Kulak zari delik olan hastalara tavsiyemiz özellikle su ile temasin artacagi bu aylarda geciktirmeden tedavilerini yaptirmalaridir. Çünkü yaz aylarinda su ile temas kulak enfeksiyonlarini arttirmakta ve karsilasmak istemeyecegimiz sorunlarin ortaya çikmasina neden olabilmektedir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —