Tarih: 30.06.2021 12:18
digitalSSM'in ilk e-kitabi “Technological Arts Preservation” yayimlandi
Sakip Sabanci Müzesi digitalSSM Arsiv ve Arastirma Alani, Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunmasi projesi kapsaminda ilk e-kitabini yayimladi. Sabanci Üniversitesi Ögretim Üyeleri Selçuk Artut, Cemal Yilmaz ve Sakip Sabanci Müzesi digitalSSM Arsiv ve Arastirma Alani Yöneticisi Osman Serhat Karaman’in editörlügünü yaptigi kitap uluslararasi bir nitelik tasiyor.
Teknoloji yardimiyla üretilen ve teknolojiye ihtiyaç duyan sanat eserlerinin korunma yöntemleri ve kültürel mirasi korumakla görevli kurumlarin yaklasimlarini odagina alan Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunmasi projesi, farkli disiplin ve uzmanlik alanlarindan profesyoneller arasinda isbirligi olusturma ve bilgi paylasimi saglama amacini tasiyor.
Proje kapsamindaki e-kitabin ilk bölümü, yazilima dayali sanat eserlerinin korunmasi, medya arkeolojisi, internet sanati ve Web arsivleme konularini içeriyor. Bu bölümde aralarinda medya arkeolojisi alaninin kurucusu olarak kabul edilen Prof. Siegfried Zielinski’nin de yer aldigi ve INA (Institut national de l’audiovisuel), Rhizome, ZKM gibi önde gelen kurumlarin uzmanlari tarafindan kaleme alinan 12 makale yer aliyor. Kitabin ikinci bölümünde sanatçilar Alp Tugan, Bager Akbay, Büsra Tunç, Can Büyükberber, Candas Sisman, Ecem Dilan Köse, Eda Sütunç, Lara Kamhi, Onur Sönmez, Ozan Türkkan, Refik Anadol ve Selçuk Artut’un, eserlerinin korunmasiyla ilgili sorulara verdikleri cevaplar yer aliyor. Kitabin son bölümünü ise proje kapsaminda 2019-2020 yillarinda Digilogue isbirligiyle gerçeklestirilen etkinliklere ait içerikler olusturuyor. Bu bölümde okuyucular, karekod yönledirmeleriyle proje kapsaminda gerçeklestirilmis konferanslarin video kayitlarina da ulasabiliyorlar.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —