Özellikle safra yolu kanseri konusunda basarili ameliyatlara imza atan Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Ünal Aydin ve ekibi, 6 saatlik bir ameliyatla hastanin safra yollarini temizleyip, ince bagirsaktan yeniden safra yolu yapti. Sagligina kavusan Küçük, “New York’a döndügümde ‘fazla yasamazsin’ diyen doktorlara ameliyat videomu izletecegim” dedi.
20 yildir New York’ta esi ve kiziyla yasayan Sükran Küçük, 2017 yilinda Türkiye’deki tatili sirasinda siddetli kasinti ve sarilik sikayetiyle hastaneye basvurdu. Burada safra yolu kanseri teshisi konulan Küçük, kanser tedavisinin en ünlü merkezlerinin New York’ta oldugu bilgisi ile derhal New York’a uçtu. Dünyanin en basarili kanser merkezlerinden birinde, 2018 yilinda ameliyata alinan Küçük’ün ameliyati basarisizlikla sonuçlandi ve sadece aç kapa yapildi. Bunun üzerine safra yollarini açmak için ikinci alternatif yol olarak safra kanallarina metal stent takildi; ancak metal stentin defalarca tikanmasina bagli olarak 2,5 yil boyunca kolenjit, siddetli kasinti, karaciger apsesi gibi sikayetler yasayan Küçük, 20 kilo kaybetti. Çaresizlik içinde, kasintilari, ates ve siddetli kolonjit ataklari ile bitap düsen Küçük, sonunda özellikle safra yolu kanseri konusunda basarili ameliyatlara imza atan Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Ünal Aydin’a ulasti.
Kendini Türk hekimlerine emanet etmek isteyen Küçük, esinin “Dünyanin en iyi yerindesin. Gitmene gerek yok” sözleri ile karsilassa da Türkiye’ye, Dr. Aydin’a gitmekte israr etti. Izmir’de yillardir bütüncül tedavi ile hastalara hizmet veren Oncolivehealth Klinigi’nde Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Ünal Aydin baskanligindaki konseyde; Prof. Dr. Hasan Kaplan, Prof. Dr. Erdem Göker, Prof. Dr. Serdar Özkök, Prof. Dr. Mustafa Parildar, Prof. Dr. Atilla Çökmez, Prof. Dr. Ibrahim Petekkaya, Prof. Dr. Kenan Can Ceylan, Doç. Dr. Arzu Avci, Doç. Dr. Halil Taskaynatan, Dahiliye Uzmani Dr. Namik Jafarov, Op. Dr. Ergün Temiz, Anestezi Uzmani Dr. Figen Boyaci tarafindan degerlendirilen Küçük’ün Ege Sehir Hastanesi’nde 6 saat süren bir ameliyatla safra yollari temizlenip ince bagirsaktan yeniden safra yolu yapildi. New York’taki doktorlarin yasama umudu vermedigi Küçük, ameliyat videosunu Onkoloji Merkezi’ndeki doktorlara izletecegini söyledi.
“Klatskin tümöründe hastalar kanser nedeniyle degil, safra yollarinin komplikasyonlari nedeniyle kaybedilir”
Sükran Küçük’ün operasyonunu yapan Prof. Dr. Ünal Aydin, “Sükran Hanim, safra yolu kanseriydi. Klatskin tümörü ( safra yolu kanseri), çok zor bir hastaliktir. Zeytin agacina benzeyen safra agacinin dallarinin birlesme noktasina oturan kitle, safra kanallarini tikar. Tümör vücutta genelde çok yavas ilerler ama hastalar kanserin etkisinden ziyade safra yollarinin komplikasyonlari nedeniyle kaybedilir. Yani karacigerde apse ve enfeksiyon olabilir, kolanjitler olabilir, siddetli kasinti, istahsizlik, kilo kaybi meydana gelebilir. Sükran Hanim da bu süreçte 20 kilo kaybetmis. Bu hastalar genel olarak kanserden degil, safra yolu problemlerinden kaybediliyor. Çok iyi merkezlerde çok iyi bakimlar yapilirsa belki birkaç yil yasayabiliyorlar ama hayat stilleri artik dayanilmaz hale gelebiliyor” diye konustu.
“Dünyadaki pek çok kanser hastasi, tedavi olmak için New York’a gidiyor”
Dünyadaki kanser tedavi merkezlerinin en ünlülerinin New York’ta oldugunu, Sükran Küçük’ün de bu bilgiyle teshis konulur konulmaz New York’a uçtugunu ifade eden Prof. Dr. Aydin, “Dünyadaki pek çok hasta, tedavi olmak için New York’a gidiyor. Hastamiz da bu bilgiler isiginda ‘Ben zaten bu isin merkezinde yasiyorum, neden Türkiye’de vakit kaybedeyim?’ diyerek New York’a geri dönmüs. Oradaki ünlü bir kanser merkezinde kendisine ameliyat sansi verilmis. Hem safra kesesi hem de safra yollarinin çikarilip yeni bir safra kanali yapilmasi planlanmis ancak sadece safra kesesi çikarilip aç-kapa yapilmis. Safra yollari tamir edilememis. Bu süreçte agizdan metal ve plastik stentler takilip safra yollari temizlenmis, bir yil agir kemoterapi uygulanmis. Kolanjitler, enfeksiyonlar, karaciger apseleriyle 2 yildan fazla mücadele edilmis. Son dönemde de dayanilmaz bir sekilde kasintilari baslamis. Klatskin tümörü çok yavas ilerledigi için kanser baska organlara siçramadan sadece karacigeri tehdit eder. Iyi bir sekilde antibiyotik tedavisi ile de bir sekilde hasta canli kalir. Ancak bu süreçte yasadigi izdirap ve tekrarlayan girisimseler yöntemler nedeniyle hasta bitap düsüp intihara bile tesebbüs edebilir, yani hasta canli kalmaktan vazgeçme asamasina kadar gider.” sözlerine yer verdi.
“Dünyadaki en çok ameliyat yapan ekiplerden biriyiz”
20 yildan uzun süredir safra yollari kanseri ile ilgili dünyadaki en çok ameliyat yapan ekiplerden biri olduklarini dile getiren Prof. Dr. Aydin, sözlerini söyle sürdürdü:
“Ekip olarak haftada 4-5 ameliyat yaptigimiz oluyor. Kanada’dan Kazakistan’a kadar pek çok hasta ameliyat olmaya geliyor. Sükran Hanim da bizi bulmus ve Türkiye’ye gelmek istemis. Ancak esi ve yakinlari, kanser tedavisinin New York’ta daha iyi yapildigini, New York’tan Türkiye’ye gitmenin akil kari olmadigini söylemis. Sikayetler dayanilmaz hale gelince az tatilinde Türkiye’ye gelmeye karar vermisler. Sükran Hanim’i 40 derece atesle yatirip tedavisini yaptik. Tüm testleri tekrar ettik, Oncolivehealth Klinik Onkoloji ekibi olarak 20’ye yakin profesör ile konuyu tartistik. Sonunda da ameliyat karari aldik ve 4 gün önce hastamizi ameliyata aldik. 6 saatlik bir ameliyatla safra yollarini temizleyebildik. Ince bagirsaktan yeniden safra yolu yaptik. Dört günün sonunda Sükran Hanim kendini çok iyi hissediyor.”
“New York’ta yasayan safra yolu kanseri Sükran Küçük’ün hikayesi, ‘ güzel seyler de oluyor’ dedirtti”
Safra yollari kanserinin zor bir kanser türü oldugunu, kanserin kendisinden ziyade tuttugu yer itibariyle karacigeri harap etmesi nedeniyle de pek çok zorluga sebep oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal Aydin, “Son dönemde dünya olarak zorluklar yasiyoruz. Ülkemizde de orman yanginlari moralimizi bozmus durumda ama Sükran Hanimin hikayesi, hem ekibimiz hem de ülkemiz adina ‘ güzel seyler de oluyor’ dedirtti. Bu tür yorulmus hastalarin ameliyatlarini yaparken ciddi ön çalisma yapiyoruz. Ameliyat masasinda hastanin minimum rezervini maksimum düzeyde kullanarak kolay iyilesmeyi yöneten bir anlayis ile çalisiyoruz. Epidural anestezi ile birlikte hastanin ameliyat sirasinda uyurken bile agrisinin kesilmesini önemsiyoruz. Bazen pek çok merkezde, hasta uyurken agriyi nasil olsa hissetmiyor diye ameliyat yönetilebiliyor. Biz, hasta derin uykudayken de agri kesme protokolü uyguluyoruz. Bu yöntem, dünyanin baska yerlerinde çok da sik uygulanmiyor. Hastanin uyurken de agri çekmemesini sagliyoruz ve bu yüzden hastanin bedeni kasilmiyor ve kus gibi masadan kalkiyorlar.” ifadelerini kullandi.
“Amerika’da bana ‘fazla yasamazsin’ dediler”
Sagligina kavusan Sükran Küçük ise, kisa sürede iyilesmesine kendisinin de sasirdigini belirterek sunlari söyledi:
'Ben ne olursa olsun ölecegimi düsünmedim. Hep hayata umutla baktim. ‘Ölmeyecegim, yasayacagim’ dedim. Kendimi yenilgiye itmedim ama orada bana ‘fazla yasamazsin’ dediler. Amerika’daki ameliyattan çiktiginda basarisiz bir ameliyat oldugunu bilmiyordum. Sonradan sikintilar çikinca bir terslik oldugunu anladim. Ben kendi ülkeme daha çok güvendim. Orada çok zorluk çektim. Safra yolu kanseri, klatskin tümörüne çözüm bulamadim. Orada sürekli hastanede yatiyordum, bir türlü düzelemiyordum. Kendi vatanimda ameliyat olmak istedim. Bir televizyon kanalinda Ünal Hoca’yi gördüm. Sonra arastirmaya basladim. Esime konuyu açtigimda ‘Dünyanin en iyi yerindesin. Gitmene gerek yok’ dedi. Ancak Türkiye’de tedavi olmaya kararliydim. En sonunda birkaç ayligina izin aldim ve Türkiye’ye gelip ameliyatimi oldum.”
“Amerikali doktorlara ameliyat videomu izletecegim”
Safra yollari kanserinde, safranin tikali olmasi nedeniyle safra tuzlari ciltte birikip kasintiya neden oluyor. Dayanilmaz hale gelen kasintilarin kendisini de muzdarip ettigini söyleyen Küçük, “Kasinti için özel firça, keçeli eldiven önermislerdi. Ben yirtarcasina vücudumu kasiyordum. Kan akincaya kadar kasiyordum. Her yerim yara olmustu. Simdi kasinti sorunum yok. Üç dört günde ayaga kalkacagimi düsünmemistim. Ben de sasirdim. Simdi Dünyanin en ünlü onkoloji merkezine, New York’a gittigimde Prof. Dr. Ünal Aydin’in YouTube kanalindaki ameliyat videolarimi gösterecegim. Bu ameliyatin yapilabildigini görmüs olacaklar. Ben onlara ‘Bagirsaktan safra yolu yapiliyormus’ dedigimde ‘Sen asla bir daha ameliyat olamazsin’ demislerdi. Kendi ülkemde çok basarili doktorlarin oldugunu onlara kanitlayacagim” diye cümlelerini bitirdi.