SOSIAD, 26 Haziran Dünya Sogutma Günü’nün bu yilki temasi olan “Sogutmanin Sampiyonlari: Daha Iyi Bir Dünya için Saygin Kariyer” basligi altinda çevrimiçi bir etkinlik düzenledi. 25 Haziran Cuma günü 10.00-12.00 saatleri arasinda yapilan ve moderatörlügünü SOSIAD Genel Sekreteri Hayati Can’in üstlendigi webinar, sogutma sektörünün giderek artan nitelikli eleman ihtiyacina ve sektördeki kariyer firsatlarina dikkat çekti.
Webinar; SOSIAD Yönetim Kurulu Baskani Turgay Karakus, ISKAV Yönetim Kurulu Baskani Taner Yönet ve ESSIAD Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Seçkin Tuncer Erdogmus’un açilis konusmalari ile basladi.
Sektördeki kariyer firsatlarina deginmek ve gençlerin sogutma endüstrisine yönelimini saglayacak yaklasimlari dile getirmek üzere; Istanbul Il Milli Egitim Mesleki Egitimden Sorumlu Müdür Yardimcisi Serkan Gür, SOSIAD Onursal Üyesi Dr. Kadir Isa, Alarko Carrier Insan Kaynaklari Müdürü Elif Çaglar Saygili ve ESSIAD Onursal Üyesi Turan Erkan bilgi ve deneyimlerini aktardi.
Pandemi süreci dijitallesme sürecini ivmelendirdi
Turgay Karakus açilis konusmasinda Covid-19 pandemisi sürecinde gida ve ilaç güvenliginin dikkat çekici önemine paralel olarak sogutmanin anahtar rolünün altinin çizildigini söyledi. Karakus, pandeminin ayni zamanda dijitallesme sürecini ivmelendirdigini, fabrikalarin otomasyona, robot teknolojilerine, endüstri 4.0’a geçmesinin önemini gözler önüne serdigini sözlerine ekledi: “Dünya teknolojik bir çaga atladi. Buna ‘Ileri Teknoloji ve Dijitallesme Çagi’ diyebiliriz. Küresel isinma bu döneme kadar çok iyi idrak edilememisti. Adim attigimiz bu yeni çag, insallah bu gerçegin kavranmasina ve gereklerinin yerine getirilmesine ön ayak olur.”
Soguk zincir için, iyi bir egitim zincirinin olusturulmasi gerekiyor
Iklim krizine dikkat çekerek basladigi konusmasinda Taner Yönet, sogutma ihtiyaci arttikça, enerji tüketiminin de arttigini, fosil yakit kullaniminin terkedilmemis olmasi nedeniyle karsi karsiya kaldigimiz küresel isinma yüzünden dünyanin da sogutulmasi gerektigini söyledi. Yönet, “Bizleri zor günler bekliyor. Soguk zincir için, iyi bir egitim zincirinin olusturulmasi gerekiyor. Mühendisinden, teknisyenine, akademisyenine kadar zincir tüm halkalarinin ‘iyi’lestirilmis olmasi sart. Bu egitim zincirinde etik degerler de ele alinmali. Sogutmada da birçok gri alan bulunuyor. Bunlara karsi ISKAV TAD (Test Ayar Dengeleme) sertifikasyon programinda, hem mühendis hem de teknisyen seviyesinde sistemlerin ölçümlenmesi ve dengelenmesi, sorunsuz hizmet verebilmesi hedefleniyor. F-Gaz egitimlerimiz, ISMEK çatisi altinda yapiliyor. Egitimcilerin Egitilmesi baslikli programimiz, talep üzerinde Ocak ve Temmuz aylari olmak üzere ikiye çikarildi. Kapali Alanlarda Iklimlendirme Sistemlerinin Denetlenmesi için kurulan komisyonumuz, çok kapsamli bir program kurguladi. Ankara Büyüksehir Belediyesi Binasindan da talep geldi. Bu denetim ve belgelendirme çalismamiz Ankara Büyüksehir Belediyesi ile baslamis olacak” dedi.
Sogutma sektörünün ihracat potansiyeli çok yüksek, kariyer firsatlari çok fazla
Seçkin Tuncer Erdogmus, konusmasinda ESSIAD’in faaliyetlerine yer vererek, ihracat potansiyeli çok yüksek olan sogutma sektörünün çok genis bir is alani oldugunu söyledi. Erdogmus; Akredite Test ve Analiz Merkezi EHIS LAB, ESEM Teknik Egitimler, Izmir Büyüksehir Belediyesi ile isbirligi içinde yürütülen F-Gaz projesi, sogutma sektörüne gençlerin ilgisini çekmeyi hedefleyen Okuldan Ise projesi, TESKON kapsaminda Sogutma Becerileri Yarismasi hakkinda bilgiler sundu. Erdogmus konusmasini “Sektör Büyürse Hepimiz Kalkiniriz” sözleriyle noktaladi.
Mesleki egitimin üretimle, sektörle iç içe olmasini hedefliyoruz
Istanbul Il Milli Egitim Mesleki Egitimden Sorumlu Müdür Yardimcisi Serkan Gür, sektör ile isbirligi çalismalarinin 2015 yili seviyesine göre alti kat artmis olduguna dikkat çekerek basladigi konusmasinda “Üreten Okullar” konseptindeki sadece Istanbul’daki meslek liselerinin sadece pandemi sürecinde maske, bone, solunum cihazi, UV-C cihazi gibi ürünlerle 61 milyon TL hacminde üretim gerçeklestirdiginin altini çizdi. Türkiye genelinde gerçeklesen yarim milyar liralik üretimin bir milyar liraya çikarilmasinin hedeflendigini dile getiren Gür özetle sunlari söyledi: “Üreten Okullara, Milletin Fabrikalari diyoruz. Burada amaç sektörle rekabet içinde olmak degil, mesleki egitimin üretimle, sektörle iç içe olmasini saglamak. Evet, mesleki egitimde tesisat teknolojileri yüksek talep görmüyordu, zira bu alanda bir algi kirilimi yasanmisti ama ivme yukariya döndü. Bu alan tercihi bir önceki yila nazaran 120 artis gösterdi. Istanbul’da toplam 4.000 ögrencimiz, 150 ögretmenimiz mevcut. 20 okulumuzda sogutma, iklimlendirme ile ilgili bölüm mevcut. Istanbul, egitim istatistiklerinde Türkiye genelinin 20’sini temsil eder. Bu orana göre Türkiye toplamini hesaplayabilirsiniz. Sizlerle, STK’larimizla bir toplanti yaparak sektörün beklentilerine uygun nitelikli is gücünün yetisebilmesi için isbirligi baslatabiliriz. Gereken is gücünü sizlerle birlikte yetistirebiliriz. Bakanligimizin çok esnek bir yapisi var. Sektörünüzle ilgili gerçek bir üretimi okullarimizda gerçeklestirebiliriz. Bakanligimiz bütçe olarak böyle ürettigimiz projelerimizi destekliyor. Geçtigimiz iki yil içinde yepyeni bir konsepte sahip dört okul kurduk. Iki dille egitim veriliyor. Belki sizlerle de bir okul kurmaliyiz.”
Meslek Lisesi ögrencilerini muhakkak kazanmamiz lazim
Kadir Isa, konusmasinda meslek lisesi egitimi ile ilgili kisisel deneyimlerini aktararak sunlari söyledi: “Haydarpasa Teknik Lisesi mezunuyum. Oldukça iyi bir egitim alt yapisina, saygin bir konuma sahipti. 1973-1976 ortaokul yillarimda Kadiköy Sögütlüçesme’de vitrin tipi sogutucu üreten bir yerde çirak olarak çalisiyordum. Sogutma sektörüne ilk kez burada giris yaptim. Babamin verdigi harçligi harcayabiliyordum ama kendi kazandigim parayi kolay kolay harcayamazdim. Alinterinin, emegin kiymetini çok erken ögrenmis oldum. Babam Arçelik kalip atölyesinde frezeciydi. Onun sayesinde frezeyi ögrendim. Meslek lisesine yöneldim. Babam ‘artik elin yaga degdi, kurtulamazsin’ dedi. ‘Kurtulmak isteyen kim ki’ dedim. Meslek Lisesi disindan gelen, makine mühendisi binbasi bir hocamiz vardi. Kendisinden çok etkilenerek ögretmen olmak istedim. Bana yabanci dil ögrenmemi söyledi. 1979’da Türkiye kapali bir ekonomiye sahipti ve bu isler hiç de kolay olmuyordu. Helsinki’de bir dergiye bir ilan gönderdim. Ilanda Ingilizce yazisabilecegim mektup arkadaslari edinme talebim vardi. 35 yanit geldi, 34’ünü sinifimla paylastim, biri ile uzun yillardir yazistim. Sinifimizda çok yönlü, çok yetenekli arkadaslarimiz vardi. Bes arkadasim Girgir Dergisi karikatüristi idi. Herkesin hobisi vardi. Meslek lisesi egitimi sadece teknikten ibaret olmamali. Ögrenci, sosyal gelisimini de tamamlamali. Meslek liseleri ile ilgili olumsuz ön yarginin kirilabilmesi için de bu çok önemli. Ben de o yillar spora yönelmistim. Iki yil boyunca o zamanki adiyla Efes Pilsen Basketbol takiminda spor yaptim. Meslek Lisesi ögrencilerini muhakkak kazanmamiz lazim. Hani derler ya ‘Arkada kimseyi birakmamak’ gerekiyor.”
Sogutma, iklimlendirme; yaklasik dört milyon istihdama sahip büyük bir sektör
Elif Çaglar Saygili, 655 kisinin istihdam edildigi Alarko Carrier’daki insan kaynaklari politikasi ve yönetimi hakkinda bilgiler verdigi konusmasinda sogutma, iklimlendirme sektörünün; yaklasik dört milyon istihdama sahip büyük bir sektör oldugunu vurguladi. Saygili, kurulusunun eleman ise alim kanallarinin basinda kariyer firmalari geldigini, bunu sosyal medya uygulamalari, kariyer günleri, stajlar, lise ve üniversite isbirlikleri, ISKUR ve kisisel basvurularin izledigini söyledi. Saygili, ise alinacak elemanlar için aranan kriterleri söyle siraladi: “Sektöre uygun olan egitimi almis olmak, staj bilgileri, varsa bitirme projeleri, yabanci dil bilgisi, bilgisayar bilgisi, kariyer hedefini belirtir kisa bir ön yazi, arastirmaci kisilik, yeniliklere ve yeni teknolojilere açik olma, çevik organizasyon içinde çalisabilir olmak, takim çalismasina yatkin olmak, zaman ve sonuç odakli çalisabilirlik, süreçleri etkin takip edebilme ve yüksek motivasyon.”
Sürekli ögrenme yolculugu içinde olmaliyiz
Turan Erkan makine mühendisi olmadan önce, o zamanki adiyla “Sanat Okulu” mezunu oldugunu vurgulayarak basladigi konusmasinda “Teknoloji iki ucu keskin bir biçak gibidir, dogru kullanabilmek gerekir” sözleriyle küresel isinmanin da sebeplerinden birinin teknolojinin dogru kullanilamamasi olduguna dikkat çekti. Erkan, gelismis ülkelerin kisi basi enerji tüketimini düsürme çabalarini da gecikmeli olarak anladigimizi, yüksek katma degerli üretim gerçeklestirmemizin büyük önem tasidigini vurgulayarak “Sürekli ögrenme yolculugu içinde olmaliyiz” dedi.
Sogutma sektörü çalisanlari aslinda kamusal bir görev yapiyor
Kapanis konusmasini yapan Hayati Can, sektörün, insanin hizmetindeki sogutmanin dogaya zarar vermemesi için çalismasi gerektigini vurgulayarak sogutma sektörü çalisanlarinin aslinda kamusal bir görev yaptiginin altini çizdi.
Etkinlik sonrasinda katilimcilarinin e-posta adreslerine Friterm firmasi tarafindan hazirlanan “Sogutma Sistemleri ve Servis Uygulamalari” kitabi, PDF format ile gönderildi.