Tarih: 16.08.2021 10:47
Mersin kumsali, dünyada çok nadir görülen bir olaya ev sahipligi yapti
Dünyada nesli tükenme tehlikesi altinda olan caretta caretta deniz kaplumbagalarinin üreme alanlarindan biri de Mersin sahilleri. Mersin’deki 5 üreme alani, bu yil da caretta caretta ve yesil deniz kaplumbagalarina ev sahipligi yapiyor. Mayis ayinin ortalarindan itibaren sahile çikarak yuvalama yapan ve ortalama 100-150 yumurta birakan deniz kaplumbagalarinin yavrulari da Mersin’de denizle bulusmaya basladi. Ancak, hala il genelindeki üreme alanlarinda deniz kaplumbagalarinin yuvalama faaliyetleri de devam ediyor.
Dünyada çok nadir görülüyor
Mersin’deki 5 üreme alanindan biri olan merkez Mezitli ilçesi Davultepe 100. Yil Tabiat Parki sahilinde, geçen günlerde çok farkli bir olay yasandi. Genellikle sahile gece saatlerinde çikarak yumurta birakan caretta carettalardan biri, Mersin’de bu durumun disina çikarak gündüz saat 15.00 civarinda yuvalama yapti.
Ayni zamanda halk plaji olan söz konusu sahildeki vatandaslar, caretta carettayi gördükleri anda Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbagalari Uygulama Arastirma Merkezine (DEKUYAM) bildirdi. Kisa sürede sahile gelen DEKUYAM Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ve ekibi, olay karsisinda saskinlik yasarken, caretta carettanin saglikli sekilde yumurta birakip tekrar denize dönmesini sagladi.
“Davultepe kumsalinda yasadigimiz çok olaganüstü bir durumdu”
MEÜ Deniz Kaplumbagalari Uygulama Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, tanik olduklari olayi IHA muhabirine anlatti. “Hakikaten bizi de çok sasirtan bir durumdu” diyen Prof. Dr. Ergene, hem yesil deniz kaplumbagasinin hem de caretta carettanin genellikle, hatta yüzde 99’un üstünde bir oranla yumurtlamak için sahile gece çiktiklarini söyledi.
Bazi nedenlerle bir kisminin sabaha karsi kalabildigine isaret eden Ergene, “Ama Mersin’de Davultepe kumsalinda yasadigimiz çok olaganüstü bir durumdu, çünkü ögleden sonra saat 15.00 civarinda bize ihbar geldi ve biz hemen Davultepe kumsalina geldik. Bir caretta caretta saat 15.00 gibi gündüz gün isigi altinda yuvalama yapmaya, yumurta birakmaya çalisiyor. Hatta biz ‘acaba yarali olabilir mi’ diye düsündük. Kontrol ettik hiçbir problemi yok. Kimse rahatsiz etmeden yumurtasini birakmasini sagladik. Yumurtasini birakti ve salimen denize dönmesini gerçeklestirdik ve yuvayi koruma altina aldik” dedi.
“Çok nadir görülen bir durum”
Bunun, çok yasanan bir durum olmadigini vurgulayan Ergene, “Çok nadir görülen bir durum. Sabaha karsi olabilir, gecikmistir veya yuvayi yaparken çok zaman kaybetmistir, sabah saat 5-6 gibi karsilasabilirsiniz. Fakat gündüz olmasi çok enteresandi. Çok genç olmasa da genç bir bireydi. Deniz kaplumbagalarinda bir dönem vardir; genç bireyler sasirarak erken yuvalama ya da saatli yuvalama yapamayabilirler.
Bir etken bu olabilir. Bir diger etken, bütün dünyayi etkileyen iklim degisikligi var biliyorsunuz. Iklim degisikligi bu canlilarda da bir sasirtmaya sebep olmus olabilir diye düsünüyoruz.Bununla ilgili yuvadan ne kadar yavru çikacak, akibeti ne olacak, onu da takip ediyoruz. Yuva basarisi ne kadar yüksek, ona bakacagiz ve degerlendirmemizi ona göre yapacagiz, çünkü henüz yavrular çikmadi” diye konustu.
“22 yildan bu yana ilk defa böyle bir olayla karsilastim”
Daha önce böyle bir durumla hiç karsilasmadiginin altini çizen Prof. Dr. Ergene, “22 yildir bu isi yapiyorum. 22 yildan bu yana ilk defa böyle bir olayla karsilastim. Hatta üniversiteye döner dönmez bütün literatürleri taradim, böyle bir vaka, böyle bir bildirim var mi, en azindan Türkiye’den var mi diye.
Türkiye’den de böyle bir bildirimle karsilasmadim. Belki olmustur, ben rastlamamis olabilirim ama çok nadir olarak görülen bir duruma sahitlik ettik biz de” ifadelerini kullandi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —