Adana Emniyet Müdürlügü, Emniyet Genel Müdürlügü Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi tarihi eser kaçakçiligi yapildigi yönünde iddialar üzerine Türkiye basta olmak üzere dünyanin dört bir yanindaki müzayede evlerine ait kataloglari incelemeye aldi.
Türkiye’den kaçirip, yurtdisinda satisa sunulan tarihi eserler takip edildi. Bu kapsamda bugün safak vakti Adana merkezli 30 ilde operasyon baslatildi. ‘Anadolu’ adi verilen operasyonun da Cumhuriyet tarihinin, suçtan elde edilen gelire yönelik ilk tarihi eser kaçakçiligi operasyonu yapildi. Türkiye’deki tarihi eserleri yurtdisina kaçiran, uluslararasi sebekeye yönelik olarak farkli tarihlerde gerçeklestirilen 4 ayri yakalamada da; Hirvatistan’da 2 bin 963 adet, Sirbistan’da bin adet, Bulgaristan’da 133 adet ve Türkiye’de de 26 adet tarihi eser ele geçirildigi bildirildi.
Müzayede evlerinin kataloglarinda yer alan söz konusu operasyonlarda ele geçirilen tarihi eserlerin de Kültür ve Turizm Bakanligi uzmanlari tarafindan inceleme sonucunda; Türkiye’ye ait Anadolu kökenli eserler oldugu bildirildi. Adana merkezli 30 ilde gerçeklestirilen es zamanli operasyonda Adana ilinde 26 zanli olmak üzere toplam 78 zanli gözaltina alindi. Zanlilarin sorgusu sürerken firari olan 14 kisi de her yerde araniyor.Öte yandan, 26 kisinin gözaltina alindigi operasyonun Adana ayaginda ilginç bir gelisme yasandi. Polisin evlerine düzenledigi baskini fark eden Menekse ve Sahin S. çiftinin, evde bulunan ve tarihi eser niteligi tasiyan sikkeleri, tuvaletteki klozete atarak yok etmeye çalistigi, polisin de son anda engelleyerek eserleri kurtardigi ögrenildi. Kari-koca, gözaltina alinarak, sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.
Adana’da baskin düzenlenen ev ve isyerlerinde yapilan aramalarda da; 6 adet ruhsatsiz tabanca, 20 adet dedektör, 9 bin 330 adet farkli ebat ve boyutlarda tarihi eserin yani sira tarihi eser kaçakçiligindan elde edildigi tespit edilen 40 bin Euro’ya da el konuldugu bildirildi. Mersin’in Silifke ilçesindeki bir otelde gözaltina alinan örgüt lideri A.K. ve aralarinda 5 koleksiyonerin de bulundugu zanlilar emniyete götürüldü.
Öte yandan, 2 yil süren sorusturma kapsaminda çarpici detaylara da ulasildi. Örgütün tarihi eserleri kuryeler araciligiyla ABD basta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderdigi, burada da müzayede evlerinde satisa sunuldugu bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanligi’na bagli uzmanlar, söz konusu müzayede salonlarinda açik arttirma usulü satisa sunulan 52 tarihi eserin, Türkiye’ye ait Anadolu kökenli oldugunu tespit etti.
Müzayede evlerinde bazi tarihi eserlerin, ‘sahte sahiplik belgeleri’ hazirlanarak satisa sunuldugu bilgisine de ulasilirken, bu evleri isletenlerin de tarihi eser kaçakçilarina, o dönemki kur üzerinden yaklasik 26 milyon lira degerinde döviz gönderdigi bilgisine de ulasildi.