Bir fabrikada çalisan isçi, Is Mahkemesine müracaat ederek, sendika üyesi oldugunu ve Toplu Is Sözlesmesi'nden yararlandigini, sözlesmede hafta tatilinin pazar günü olarak düzenlendigini ve cumartesi gününün de akdi tatil olarak düzenlendigini belirtti.
Is Kanunu'nda ise yillik izin süresinden sayilamayacak günler içinde hafta tatili günlerinin de sayildigini öne süren davaci isçi, Toplu Is Sözlesmesi kapsaminda cumartesi günlerinin de hafta tatili oldugunu ve yillik izin süresinden düsülmesinin mümkün olmadigini dile getirdi. Davacinin yasal çalisma süresini haftalik 5 gün çalisarak doldurdugunu, bu nedenlerle toplu is sözlesmesinde ‘dinlendirme günü' olarak akdedilen cumartesi günlerinin akdi tatil olmasi sebebiyle yillik izin süresinden düsülemeyeceginin tespitine karar verilmesini talep etti.
Davali isveren ise 2429 sayili Yasada ulusal bayram ve genel tatil günü ile hafta tatili günlerinin neler oldugunun açikça düzenlendigini, yasada hafta tatilinin pazar günü oldugunun belirtildigini, Is Kanunu 46 ve 63 maddede haftalik çalisma günleri ve hafta tatilinin açikça düzenlendigini kaydetti. Yasaya göre haftanin 6 günü çalisan isçiye haftanin yedinci günü verilen 24 saatlik iznin hafta tatili oldugunu, sendika ile yapilan toplu is sözlesmesinde de haftalik çalisma süresinin 45 saat oldugu, vardiyali çalisma yok ise hafta içi 9 ar saat mesai yapilacagi, cumartesi günü isçilerin dinlendirilecegi ve pazar gününün de hafta tatili oldugunun düzenlendigini öne sürdü. Gerek yasada gerekse toplu is sözlesmesinde cumartesi gününün hafta tatili olduguna dair düzenleme olmadigini savunarak davanin reddini talep etti.
Is Mahkemesi, davanin kabulüne hükmetti. Davali isveren karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararini yerinde buldu. Davali isveren karari temyiz edince bu kez devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi.
Kural olarak cumartesinin is günü olduguna dikkat çekilen Yargitay kararinda; akdi tatil günü olarak cumartesi günlerinin yillik izin süresine eklenemeyecegi vurgulandi. Cumartesi günleri akdi tatil günü olarak isçi çalismadigi takdirde yillik ücretli izin süresine iliskin hesapta hafta tatili olarak degerlendirilemeyecegi hatirlatildi. Kararda su ifadelere yer verildi:
Davali is yerinde uygulanan toplu is sözlesmesinin ‘Haftalik Çalisma Süresi' baslikli 12'inci maddesinde, ‘Haftalik çalisma süresi 45 saattir. Diger hususlarda ve vardiyali çalismalarda yasa hükümleri uygulanir. Vardiyali çalisma sistemi disinda; Pazartesi, Sali, Çarsamba, Persembe ve Cuma günleri 9 saat çalisilir.
Cumartesi günü isçiler dinlendirilir. Pazar Günü Hafta Tatilidir.' düzenlemesi, ayni toplu is sözlesmesinin ‘Yillik Ücretli Izin' baslikli 25 inci maddesinde ise ‘yillik ücretli izin günlerinin hesabinda izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, ve Genel Tatil günleri izin süresinden sayilmaz' düzenlemesi mevcuttur.
Görüldügü üzer mezkûr toplu is sözlesmesi düzenlemelerinden, taraflarin hafta tatili olarak kabul ettigi pazar günü haricinde Cumartesi günü de dinlendirilme günü olarak belirlenmis ve burada cumartesi günü ‘hafta tatili' olarak adlandirilmadigi gibi yillik ücretli izin hesabinda da izin süresine eklenecegine iliskin açik bir düzenlemeye yer verilmemistir.
Yapilan bu tespit baglaminda Ilk Derece Mahkemesince verilen kabul kararinin yukarida deginilen Dairemiz uygulamasina göre yerinde olmadigi açiktir. Bu durumda, Ilk Derece Mahkemesince Dairemizin halihazirdaki uygulamasi gözetilmeksizin yazili sekilde karar verilmesi bozmayi gerektirmistir. Temyiz olunan Ilk Derece Mahkemesi kararinin ve bu karara karsi istinaf basvurusunu esastan reddeden Bölge Adliye Mahkemesi kararinin, ortadan kaldirilmasina oy birligi ile hükmedilmistir.”