Tarih: 29.06.2021 17:58
UNDP’nin Türkiye’deki yeni Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ilk saha ziyaretinde Gaziantep’teydi
UNDP’nin Türkiye’deki yeni Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ilk saha ziyaretinde Gaziantep’teydi
Mayis 2021 itibariyla BM Kalkinma Programi UNDP'nin Türkiye'deki Mukim Temsilcisi olarak göreve baslayan Louisa Vinton, Türkiye’deki ilk saha ziyareti için Gaziantep’teydi. UNDP Türkiye’nin yerel sosyoekonomik kalkinmayi destekledigi Gaziantep ilinde sürdürdügü çalismalarin sonuçlarini yerinde inceleyen Louisa Vinton, GESOB Maske Üretim Merkezi ile Mekanik Biyolojik Ayristirma ve Biyogaz Tesisi’ni ziyaretinin yani sira Gaziantep Model Fabrika’nin resmi açilisina da katildi.
29 Haziran 2021, Ankara - UNDP Türkiye’nin yeni Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ilk saha ziyaretini, Türkiye’nin güneydogudaki Suriye sinir bölgesinde yer alan, 2,2 milyon nüfusu ve güçlü girisimcilik ve ticaret kültürüyle imalat sanayiinin yeni merkezi konumunda olan Gaziantep’e gerçeklestirdi.
Resmi rakamlara göre 450 binden fazla Suriyeli ile Türkiye’nin en çok Geçici Koruma altindaki Suriyeli nüfusa ev sahipligi yapan ikinci kenti olan Gaziantep’te UNDP Türkiye, yerel düzeyde dayanikliligi artiracak ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyici çalismalar yürütüyor.
Gaziantep’e düzenlenen saha gezisi ile bu çalismalari yerinde gözlemleyen Mukim Temsilci Louisa Vinton, GESOB Maske Üretim Merkezi, Mekanik Biyolojik Ayristirma ve Biyogaz Tesisi’ni ziyaretlerinin yani sira Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve yerel paydaslar ile bir araya gelerek Gaziantep Uygulamali Yetkinlik ve Dijital Dönüsüm Merkezi’nin (Model Fabrika) resmi açilisina katildi.
Mukim Temsilci Louisa Vinton’in saha gezisi, günlük 25 bin maske üretimi ile Gaziantep sanayi bölgesini COVID-19’a karsi kisisel korucuyu ekipman ile destekleyen GESOB Maske Üretim Merkezi ile basladi.
ILO ve UNDP’nin Türkiye’de COVID-19 küresel salginiyla mücadele planinin bir parçasi olarak uygulanan ve Avrupa Birligi (AB) ve KfW Kalkinma Bankasi tarafindan finanse edilen ortak projesi, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi (GESOB) ile yüz maskesi üretim ve dagitimini kapsiyor.
Ücretsiz olarak dagitilan maskeler, yaklasik 4.500 KOBI ve 40.000 çalisanin faaliyette oldugu ilin sanayi bölgesindeki binlerce insanin ihtiyacini karsiliyor. Bu kapsamda bugüne kadar 1,7 milyon maske üretimi tamamlanarak GESOB’a bagli 72 meslek odasi tarafindan ücretsiz olarak dagitildi.
Küçük isletmelerin, esnaf ve sanatkarlarin yani sira çalisanlarin ve bölgeye gelen müsteri ve ziyaretçilerin kisisel koruyucu ekipmana erisimiyle COVID-19 pandemisi ile mücadelede dayanikliliklarini artirmayi amaçlayan proje, ayni zamanda, Suriyeliler ve yerli vasifli isgücü için koruyucu ekipman üretim sektöründe is firsatlari saglayarak, yerel sosyo-ekonomik güçlenmeyi de destekliyor.
Model Fabrika açilisi
GESOB Maske Üretim Tesisi ziyaretinin ardindan, Mukim Temsilci Vinton, Gaziantep Model Fabrika’nin resmi açilisini yapmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Gaziantep Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, sanayiciler ve yerel paydaslar ile bir araya geldi. Açilis öncesinde Gaziantep Model Fabrika’yi ziyaret eden Louisa Vinton, dijitallesme ve yalin üretim konusunda sirketlere rehberlik edecek merkezin faaliyetlerini inceledi.
Bölgedeki imalat sanayinde yapisal bir dönüsüme destek olmayi hedefleyen Gaziantep Model Fabrika, Türkiye’nin ve Avrupa’nin en büyük uygulamali yetkinlik, yenilikçilik ve dijital dönüsüm merkezi olmayi amaçliyor.
UNDP’nin AB mali destegi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligi isbirliginde yürüttügü Suriye Krizine Yanit Olarak Türkiye’de Dayaniklilik Projesi - Istihdam Yaratimi Bileseni kapsaminda Izmir, Gaziantep ve Mersin’de Uygulamali Yetkinlik ve Dijital Dönüsüm Merkezleri (Model Fabrikalar) kuruldu.
Imalat sanayinde aktif sirketlere uygulamali egitimler ve danismanlik hizmeti de verecek olan Model Fabrikalar ile yerel isletmeler ve KOBI’lere dijitallesme ve yalin üretim konularinda rehberlik edilerek imalat sanayiinde verimlilik artisi saglanmasi hedefleniyor.
Inovasyon ve Endüstri 4.0 uygulamalari ile yerel imalat sanayiini dönüstürerek verimliligi artirmayi ve isletmelerin rekabet güçlerine katkida bulunarak ihracat için yeni kanallar açmayi amaçlayan Model Fabrikalarin, ev sahibi Türk topluluklar ve Geçici Koruma altindaki Suriyeliler için yeni istihdam olanaklari yaratmasi ve sürdürülebilir büyümeye katki vermesi planlaniyor.
Model Fabrikalar, her ne kadar dijital dönüsüm ve üretimde verimlilige odaklansa da, Türkiye’de yasayan Suriyelilerin ekonomik entegrasyonu açisindan da önem tasiyor. Proje, hem Suriyeliler hem de ev sahibi topluluklarin, herkes için insana yakisir is, sürdürülebilir gelir ve onurlu yasam yaratacak kapsayici ve sürdürülebilir büyümeden esit biçimde yararlanmasini hedefliyor.
Mekanik Biyolojik Ayristirma ve Biyogaz Tesisi yolda
Mukim Temsilci Louisa Vinton, Gaziantep Model Fabrika açilisinin ardindan sehrin gün geçtikçe artan atik sorununa sürdürülebilir ve çevreci çözümler üretecek olan Mekanik Biyolojik Ayristirma ve Biyogaz Tesisi’ni (MBT) ziyaret etti.
AB tarafindan finanse edilen Suriye Krizine Yanit olarak Türkiye’de Dayaniklilik Projesi’nin ILBANK ve Gaziantep Büyüksehir Belediyesi is birligiyle yürütülen “Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileseni” kapsaminda kurulan Mekanik Biyolojik Ayristirma ve Biyogaz Tesisi, 10 milyon dolar yatirim maliyeti ile UNDP’nin en büyük projelerinden biri.
450 bine yakin Suriyeli ile Türkiye’nin en çok mülteci agirlayan ikinci kenti olan Gaziantep’te nüfus artisina paralel olarak kentin alt yapi gelisimi ve belediye hizmetlerine yönelik ihtiyaçlari da artiyor. Evsel kati atik konusu ise bu ihtiyaçlar arasinda ön sirada geliyor.
UNDP’nin Belediye Hizmetlerini Güçlendirme Bileseni, 2018 yilindan bu yana Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile birlikte yaptigi çalismalarla sehrin atik yönetiminin gelistirilmesine destek veriyor.
Yilda 100 bin ton atik isleme kapasitesine sahip olacak sekilde tasarlanan tesiste, yaklasik 22 bin ton biyobozunur atigin islenmesi ile 4.100 MWh/y elektrik üretimi; yaklasik 23 bin ton ATY ve yaklasik 17 bin ton geri dönüstürülebilir atik (plastik, metal) kazanimi hedefleniyor.
Ekonomik verimliligi ve çevresel faydalari ile ülke çapinda atik yönetimine örnek projelerden biri olan ve kullandigi teknolojiler ile simdiden dünyadaki öncü tesislerden olmaya aday MBT’nin Agustos 2021’de açilmasi planlaniyor.
Mukim Temsilci Louisa Vinton’in ilk saha gezisini gerçeklestirdigi Gaziantep ili ve Suriye Krizi’nden etkilenen diger illerde UNDP, AB’nin mali destegi ve yerel kurumlar, sanayi odalari ve is dünyasi kurumlari ile isbirligi içinde ekonomik entegrasyon, sosyal uyum, yerel kapasitenin desteklenmesi ve bölgesel kalkinmayi merkezine alan çalismalar yürütüyor.
UNDP, sürdürülebilir kalkinma konusundaki 50 yili askin uzmanligi ile dayaniklilik merkezli, yerel ve sürdürülebilir kalkinma perspektifini odagina alan projeleri araciligiyla Suriye Krizi nedeniyle ortaya çikan sorunlara uzun vadeli, kapsamli ve yapisal çözüm önerileri getiriyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —