Tarih: 29.06.2021 21:15
Institut français Türkiye’den Fransiz Sinema Haftasi
Institut français Türkiye, bu yaz ve sonbaharda tüm ülkeyi gezecek yepyeni bir sinema projesini duyurmaktan mutluluk duyuyor.
Fransiz Sinema Haftasi adiyla baslatilan proje kapsaminda Türkiye’de vizyona girmemis 5 Fransiz yapimi uzun metrajli film ve 5 Türk ya da ortak yapim kisa metraj film Ankara’dan baslayarak 20’den fazla sehirde gösterilecek.
Fransiz Sinema Haftasi’nin ziyaret edecegi sehirlerde, sinemaseverler 5 gün boyunca her aksam bir Türk yönetmen ya da yapimci tarafindan çekilen bir kisa metrajli filmin ardindan ayni temada ve Türkçe altyazili bir Fransiz filmini izleyebilecekler. Izleyiciler bu vesile ile bir sosyal komedi, bir drama, bir animasyon filmi, bir belgesel ve bir aile komedisini kesfetme sansi bulacak.
Fransa Büyükelçiligi ve Institut français Türkiye audiovisuel isbirligi atasesi
Ghislain Vidal-Giraud, Fransiz Sinema Haftasi’ni baska sehirlerde yasayan ve Istanbul, Ankara ve Izmir’de bulunan Institut français sinemalarindan faydalanma olanagi bulamayan sinemaseverlere yönelik olarak düzenlediklerini ifade ederek « her zaman bulusamadigimiz ve Fransiz sinemasini nispeten daha az taniyan bu kitle ile bulusmak arzusundayiz » dedi.
Yeni yeteneklerin çikmasi için çok önemli olan ancak daha az izlenen kisa metrajli filmleri desteklemek istediklerini söyleyen Ghislain Vidal-Giraud, « bu nedenle her bir uzun metrajli Fransiz filminin öncesinde bir kisa metrajli film gösterimi planladik. Ayrica sinema alanindaki isbirligimizi ilerletmek istiyoruz, mesela Türk-Fransiz sinema isbirliginin en iyi örneklerinden Hayaletler filmini programa koyduk. Burada amacimiz genç sinemacilara Fransa’nin uluslararasi ortak üretim ülkesi oldugunu hatirlatmak. 2019 yilinda 35 farkli ülke ile isbirligi yapilarak 116 Fransiz filmi çekildi » diye konustu.
Sinema salonu olan ve gösterim yapabilecek tüm kurumlar festivali agirlayabilir !
Fransiz Sinema Haftasi’ni sinema salonu ve projeksiyon malzemesi olan tüm sivil toplum kuruluslari ve yerel yönetimlerin agirlayabilecegini belirten Ghislain Vidal-Giraud Institut français Türkiye olarak bu kurumlardan herhangi bir katilim bedeli istenmeyeceginin altini çizdi. Festivali agirlayacak kurumlarin sembolik bir fiyata bilet satacaklarini ve gelirin bir bölümünü Institut français Türkiye ile paylasacaklarini belirten Vidal-Giraud, « Institut français Türkiye filmlerin gösterim haklarini üstleniyor, ayrica katilan kurumlara festivalin duyurulmasi için bir iletisim kiti gönderiyoruz » dedi.
Fransiz Sinema Haftasi’nin önümüzdeki aylarda ziyaret edecegi sehirler ve gösterim mekanlari simdilik su sekilde belirtilirken Sinema Haftasi’ni agirlamak isteyen tüm kurumlari Institut français Türkiye ile iletisim kurmaya davet ediyoruz:
Temmuz 2021
Ankara CerModern (1, 4, 5, 6, 11 Temmuz)
Antalya Kültür Sanat - AKS Kaleiçi Evi (6 - 10 Temmuz)
Istanbul Sinema Müzesi – Atlas 1948 Sinemasi (28 Temmuz - 1 Agustos)
Foça Film Days & Foça Belediyesi - Foça Bes Kapilar Kales (31 Temmuz, 1, 2, 3 Agustos)
Agustos 2021
Çanakkale Bienali & Mahal Sanat Mekani
Bodrum CineMarine Sinemasi - Turgutreis Açik Hava Cinemarine
Edirne Erasta AVM Cinemarine
Institut français Izmir
Lüleburgaz Sinema Toplulugu
Eylül 2021
Gaziantep Kirkayak Kültür Merkezi
Mersin Palm City AVM Cinemarine
Mardin 13 Metrekare Sanat Kolektifi
Ekim 2021
Batman Yeni sinema & Bart
Bursa Nilüfer Belediyesi
Diyarbakir Mordem & Wêjegeh (Diyarbakir Edebiyat Evi)
Ocak 2022
Institut français Istanbul
Istanbul Sinematek Kadiköy
Fransiz Sinema Haftasi Programi
1. gün:
Ondan Bahsetmiyorum (Ayris Alptekin, Türkiye, 2020, 13 dk, Türkçe)
Bir arkadasindan bir süredir iletisim kurmaya çalistigi Derya’nin “rahat” bir kiz oldugu bilgisini ögrenen Ali, ailesinin yoklugundan faydalanarak Derya’yi evine davet etmeye karar verir. Fakat görünenin ardindaki iletisimsizlik Ali ve Derya’nin iliskisini basladigi gün sonlandiracaktir. Ondan Bahsetmiyorum, ergenligin doruklarinda el yordami ile iliski kurmaya çalisan bu iki gencin bir gününe taniklik eder.
La vie scolaire (Grand Corps Malade & Mehdi Idir, Fransa, 2019, 111 dk, sosyal komedi, Fransizca, Türkçe altyazili)
Cumhuriyet okulunun, hayatin ve mücadelenin kalbinde bir yil! Samia, memleketi Ardèche'den Saint-Denis kentindeki zorlu bir üniversiteye gelir. Yinelenen disiplin problemlerini, mahalleye agir gelen sosyal gerçekligi, ayni zamanda hem ögrencilerin hem de danisman ekibinin inanilmaz canliligini ve mizahini kesfetti. Bunlarin arasinda mahallenin büyügü Moussa ve kiraci Dylan vardir. Samia uyum saglar ve kisa sürede en yikici olanin coskusunu kanalize etmekten zevk alir.
2. gün:
Kötü Kiz (Ayçe Kartal, Türkiye & Fransa, 2017, 8 dk, Türkçe)
Ayce Kartal imzali 'Kötü Kiz', ülkemizin hasir alti edilen meselelerinden birini, küçük kiz çocuklarina uygulanan toplu tecavüz siddetini ele aliyor. Biçak sirti bir konu. Yönetmen bu sert konuyu islemek için animasyonun yumusak çizgilerine basvurmus. S. adli küçük bir kizin hastanede uyandigi bir sahneyle açiliyor film. Küçük kiz yavas yavas geçmisi, bastirmaya çalistigi travmatik anilarini hatirliyor. Freud, psikanaliz teorisinde buna 'bastirilanin geri dönüsü' diyor.
Les hirondelles de Kaboul (Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mévellec, Fransa, 2018, 81 dk, animasyon, Fransizca, Türkçe altyazili)
1998 yazi, harap Kabil, Taliban tarafindan isgal edilir. Genç Mohsen ve Zunaira birbirlerini çok seviyorlar. Günlük siddete ve sefalete ragmen gelecege inanmak istiyorlar. Mohsen'in aptalca bir hareketi hayatlarini alt üst edecek.
3. gün:
Sulukule Mon Amour (Azra Deniz Okyay, Türkiye, 2016, 6 dk, Türkçe)
Gizem ve Dina, Istanbul'un yikimla karsi karsiya olan Sulukule semtinde iki genç kadindir. Yüksek, yanan renkli dumanlarin üzerinde muzaffer bir sekilde yükselen bir mesale ile sokaklarda ve antik sehir surlarinin tepesinde dans ederler. Danslari direnistir, özgürlüklerinin bir kutlamasidir.
Hayaletler (Azra Deniz Okyay, Turkiye & Fransa, 2020, 90 dk, dram, Türkçe)
Türkiye genelinde saatler süren bir elektrik kesintisinin yasandigi bir günde, ayni mahalleden dört kisinin yollari çakisir. Arkadasiyla bir yarisma kazanip hiphop dansçisi olmak isteyen Didem, belediyede temizlik görevlisi olarak çalisan ve hapisteki ogluna acilen para yollamak isteyen Iffet, kentsel dönüsüm firsatçisi Rasit ve mahallenin çocuklarina gönüllü sinema dersleri veren Ela’nin yollari bu ‘karanlik’ günde kesisir. Hepsi kendi yollarini çizerek domino etkili bir kaosta ayakta kalmaya çalismaktadir. Hayaletler, o gün Istanbul’un Sucular semtinde yasananlari, bu dört farkli insanin birbirine geçen hikâyeleri üzerinden anlatiyor ve günümüz Türkiyesi’ne dair distopik bir portre çiziyor. Azra Deniz Okyay’in filmi Venedik Film Festivali, Elestirmenler Haftasi’nda En Iyi Ilk Film Ödülü aldi.
4. gün:
Ablam (Burcu Aykar, Türkiye, 2019, 22 dk, Türkçe)
Elif 10, ablasi Ays¸e 13 yas¸inda. 1980’lerde, Istanbul’da bir yaz. Elif özgürce sokaklarda oynar. Ays¸e ise yeni beliren gögüslerini banyo aynasinda görmeye çalisirken düsüp bacagini yaralayinca, yazi yatarak gec¸irmek zorunda kalir. Ablasinin kendisine su¨rekli sinirlenmesini anlamaz Elif, Ays¸e sanki ulas¸amadig?i, bas¸ka bir diyardadir.
Felicita (Bruno Merle, Fransa, 2020, 82 dk, aile komedisi, Fransizca, Türkçe altyazili)
Tim ve Chloé için mutluluk, günü yasamak ve bagimsizdir. Ama yarin yaz bitiyor. Kizlari Tommy okula geri dönecektir ve bu yil bu büyük randevuyu kaçirmamasi gerekiyor. Tabii tüm bunlar Chloé kaybolmadan, Tim bir araba çalmadan ve bir kozmonot tarih yazmadan önceydi.
5. gün:
Fotograf Alti (Aylin Kizil, BAK programi, Türkiye, 2021, 6 dk, Türkçe)
Fotograf Alti, Helin Apartmani'nin Diyarbakir surlarina ve çevresine hakim yüksek damindan sehrin yikilip yeniden yapilan ve her an yikilma ihtimalini barindiran mahallelerine bakiyor. Film, imaja hakim olmaya çalisan bir üst sesin, anlamin parçasi olmaya baslayan bir bedene ve konuma kisacik yolculugu.
Li vir (Sibel Öge, BAK programi, Türkiye, 2021, 6 dk, Türkçe ve Kürtçe)
2005’ten bu yana yüzlerce filme, oyuna, konsere, söylesiye ev sahipligi yapan Batman Yilmaz Güney Sinema Salonu’nun önce yanmasi, ardindan yikilmasiyla birlikte geride kalan beton alana adim atiyoruz Li Vir (Burada) ile. Gelecegi belirsiz, bekleyis halindeki bu beton bosluk, içine geçmisin sesleri doldukça bir mekâna dönüsmeye basliyor. Bu mekânin ve içinde paylasilan kültürün hatirasiyla cadde sesleri duyulmaz olurken, üretmenin, beraber olmanin, dayanismanin ve paylasmanin gücü simdi ve burada bizi etkisi altina aliyor.
Bu filmler Hatirlamak ve Anlatmak için Sehre BAK programi kapsaminda Temmuz 2020-Nisan 2021 arasinda düzenlenen, Anadolu Kültür ve Institut français Türkiye tarafindan desteklenen Kulaktan Kulaga Kolektif Video Üretim Atölyesi çerçevesinde üretilmistir.
Le grand bal (Lætitia Carton, Fransa, 2018, 91 dk, belgesel, Fransizca, Türkçe altyazili)
Bu bir balonun hikayesi. Büyük bir balo. Her yaz, Avrupa'nin dört bir yanindan iki binden fazla insan, orta Fransa'daki kirsalin bir kösesinde bir araya gelip dans etmek, yeniden dans etmek için akin ediyor. 7 gün 8 gece tekrar tekrar dans eder, zamanin nasil geçtigini anlamazlar, yorgunluklarina ve bedenlerine meydan okurlar. Dönüyor, gülüyor, dönüyor, agliyor, sarki söylüyor. Ve yasamin nabzi atmaya devam eder.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —