Tarih: 27.07.2021 11:41
Türk tersanesi, Rus Nükleer Buzkiran Projesinde yüzer havuz insa edecek
Akkuyu NGS’yi insa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’a bagli Atomflot’la 66 milyon dolarin, yani 4 milyar 981 milyon rublenin üzerinde bir anlasmaya imza atan Türk firmasinin insa edecegi yüzer havuz, nükleer buzkiran gemilerinin havuzlanmasi, tamiri ve bakimlari için kullanilacak. Dizel yakit ve içme suyu stoklarinin yer aldigi yüzer havuzda, 30 kisi, 7 gün boyunca karaya ayak basmadan görev yapabilecek. 30 bin ton yük kaldirma kapasitesine, 220 metre uzunluga ve 48 metre genislige sahip olacak olan yüzer havuz, 2023 yilinda tamamlanacak.
Rus gemi klaslama kurulusu RMRS tarafindan sertifikalandirilan en büyük Türk tersanesi olma özelligini tasiyan firmanin yer alacagi ‘proje 22220’nin buzkiranlari, tüm dünyada ilgi ile takip ediliyor. Uzunlugu 173,3 metre, genisligi 34 metre olan buz kiranlar, ‘mühendislik harikasi’ olarak kabul ediliyor ve 2,9 metre kalinligindaki buzu kirabiliyor. Yeni nesil seri buz kiranlar, Kuzey Kutbu'nda Rusya’nin liderligini de güçlendiriyor.
Yeni is firsatlari olusabilir
Türk firmasinin Is Gelistirme Direktörü Ersoy Solmaz, bu dev projede bir Türk sirketi olarak yer almaktan onur duyduklarini belirterek, “Böyle bir projenin Rusya disinda bir tersaneye verilmesi çok önemlidir. Bu hem Atomflot firmasinin tersanemize duydugu güvenin bir sonucudur hem de 10 yili askin süredir Rus müsterilerimize basariyla teslim ettigimiz projelerin ödülüdür. 7 Haziran 2021 tarihinde sözlesmeyi imzaladigimiz projenin tasarim süreci sürüyor. Tasarim önce Atomflot, daha sonra ise Rus klasi tarafindan onaylanacak. Daha sonra malzeme ve ekipman tedarikini saglayacagiz. Insa süreci yaklasik iki sene sürecek ve 2023’ün son çeyreginde yüzer havuzu teslim etmeyi planliyoruz. Özellikle gemi insa sektöründe Rusya Federasyonu için teslim edilen basarili projeler sayesinde Türk tersanelerinin fiyat-kalite-teslim süresi avantaji ön plana çikmaktadir. Kisa vadede Rusya Federasyonu tarafindan Türk tersanelerine verilecek siparislerin artarak devam edecegini öngörüyoruz” dedi.
Daha önce Rus yolcu gemilerinin yenilenmesi projelerini tamamlayan tersane, Rus devlet sirketi Rosmorport'un siparisi üzerine Rusya Federasyonu’nda ve Türkiye’de insa edilmis olan en büyük LNG tahrikli RoRo gemilerinin insasina da devam ediyor.
950 kisiye istihdam saglayacak
Projenin istihdam açisindan da önemli oldugunu kaydeden Solmaz, “22220 Projesi kapsaminda görev yapan evrensel nükleer buzkiranlar için insa edilecek olan yüzer havuz projesinde toplam 950 kisi çalisacak. Bu çalisanlarin 190’ini teknik ve idari personel olustururken, alt yüklenicilerden de 760 kisilik bir ekip projede görev yapacak” diye konustu.
Rusya ile yürüttükleri diger projelerin pandemi döneminde kendileri için büyük katki sagladigini belirten Solmaz, “Pandemi dönemini en az etki ile atlatmayi basardik. Iki buçuk senedir mevcut projelerimizde birlikte çalistigimiz Rus müsteri temsilcileri ve Rus klas kurulusu ile çok iyi ve uyumlu bir ekip olusturduk. Atomflot ekibiyle kuracagimiz benzer uyumla bu büyük projemizi de basariyla teslim edecegiz. Dünyada ve Türkiye’de benzeri yapilmamis, özel ve prestijli projelere imza atmaya devam etmek amaciyla yeni yatirimlar yapmaya ve tersane imkânlarini gelistirmeye devam ediyoruz. Deneyimli ve çaliskan bir ekip ile çalismak, çalisanlarimiza deger vermek basarimizdaki en önemli faktördür” ifadelerini kullandi.
Türkiye, Akkuyu ile nükleer kulübe girecek
Birlikte çalistiklari Rosatom’un Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS’yi de insa ettigine dikkat çeken Solmaz, dev proje için ise sunlari söyledi: “Akkuyu NGS Projesi, bes asirlik Türkiye-Rusya iliskilerinin en önemli ortak projesidir. Çünkü Türkiye, Rusya sayesinde yeni bir çaga yükseliyor ve nükleer enerji sahibi ülkeler arasina giriyor. Bu santral sayesinde sifir emisyonla, çevreye zararli sera gazi salimi yapilmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek. Ayni zamanda Türkiye’nin elektrik ihtiyaci da temiz ve sürdürülebilir bir kaynaktan karsilanacak. Su anda dünyada 444 reaktör temiz enerji üretiyor. Büyük Britanya, Fransa, Finlandiya, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Amerika Birlesik Devletleri ve Arjantin gibi 19 ülkelerde de 51 reaktörün daha insasinin devam ettigini görüyoruz. Türkiye olarak Akkuyu NGS sayesinde nükleer kulübe girme yolunda ilk adimimizi atmis olacagiz. Ülkemizin hizla artan enerji ihtiyacinin karsilanmasi için bunlar gereklidir. Rusya ve Türkiye'nin enerji alaninda yaptigi bu is birlikleri sayesinde her iki ülke de büyük kazançlar elde edecektir.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —