Reuters'in iddiasına göre ABD ve BAE bir süredir Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını görüşüyor. Ancak bunun şartı var:
Dört senelik sakinliğin ardından yaşanan çatışmalar dünyanın odağını tekrar ülkeye çevirdi.
Arap basınında yer alan haberlere göre Suriye'deki gelişmelerle ilgili ismi açıklanmayan kaynaklar ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın İran'dan uzaklaşması ve Lübnan'daki Hizbullah'a giden silah yollarını kesmesi durumunda, ona uygulanan yaptırımların kaldırılma olasılığını görüştüğünü öne sürüyor.
Middle East Monitor, 20 Aralık'ta Suriye'ye uygulanan kapsamlı ABD yaptırımlarının sona ereceğini hatırlatırken, konuyla ilgili kules görüşmelerinin Esad muhaliflerinin Halep'e girmelerinden bile önce başladığını bildirdi.
Yine aynı kaynaklara göre muhaliflerin ilerleyişi "Esad'ın İran ile ittifakındaki zayıflığı gösteriyor ve bu noktada da emirlik ve ABD devreye giriyor." ME Monitor aynı zamanda "İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah ve Suriye'deki İran varlıkları da dahil olmak üzere Tahran'ın bölgesel ağına karşı yürüttüğü kampanyaya" dikkat çekerek İran'ın ile Suriye'nin arasına net bir çizgi hedeflendiğini söyledi.
Ancak bu kulis iddialarına karşın İran Dışişleri Bakanı Erakçi Pazar günü Esad'ı ziyaret etmiş ve İran'ın Suriye'ye desteğinin devam ettiğini duyurdu. Buna karşın BAE Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan da hafta sonundaki son gelişmeler hakkında Esad ile telefonda görüştü.
İki ABD kaynağı, dört Suriyeli ve Lübnanlı muhatap ve iki yabancı diplomat "ABD ve BAE'nin Esad ile İran arasına mesafe koymak için bir pencere gördüklerini ve bunun 2011'de patlak veren iç savaş sırasında ülkesinin büyük kısımlarını geri almasına yardımcı olduğunu" söyledi.
Habere göre BAE, kendisine karşı başlatılan Sünni isyanı bastırmak için Şii, Arap olmayan İran'dan yardım kabul ettikten sonra onu dışlayan çoğunluğu Sünni Müslüman Arap devletleri arasında Esad'ın yeniden itibar kazanmasında öncü bir rol üstlendi.
Emirlikler, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini yeniden tesis etmesinden önce, savaşın başlangıcından bu yana ilk Arap ülkesine yaptığı ziyaret olan 2022'de Esad'ı ağırladı.
Kaynaklar, BAE'nin uzun zamandır Esad'ı İran'dan uzaklaştırmayı umduğunu ve Suriye ile iş ilişkileri kurmak istediğini, ancak ABD yaptırımlarının bu çabaları engellediğini söyledi.
ABD, Esad'ın 2011'de kendisine karşı yapılan protestoları bastırmasının ardından Suriye'ye yaptırımlar uyguladı ve yaptırımlar takip eden yıllarda ayardan geçerek daha da sıkı hale getirildi. Sezar Yasası olarak bilinen en katı yaptırım, 2019'da Kongre'den geçti. Yaptırımlar, Suriye'deki iş sektörlerine, uyruğuna bakılmaksızın Suriye ile iş yapan herkese ve Suriye'deki Rus ve İranlı kuruluşlarla iş yapanlara uygulanıyor.
Esad, bunların ekomik savaşa dönüştüğünü ve Suriye para biriminin çöküşünden ve yaşam standartlarındaki düşüşten onları sorumlu tuttuğunu söyledi.
ABD yasama organları tarafından yenilenmediği takdirde yaptırımlar 20 Aralık'ta "sona erecek" veya sona erecek.